Кулинарни рецепти » Супа от леща и бекон

 Супа от леща и бекон

Продукти: (за 6 порции)

• 250 г леща
• 150 мл зехтин
• 1 глава лук, нарязана на филийки
• 100 г бекон, нарязан на кубчета
• 2 скилидки счукан чесън
• 2 моркова, нарязани на кръгчета
• 400 г консервирани домати
• 1 с.л. сушен риган
• сол и смлян черен пипер

За хлебните кубчета:

• 2 тънки филийки бял хляб
• олио за пържене

Начин на приготвяне:

Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата.

В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука, бекона и останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне.

Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината.

Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало