Продукти:
• 1 голяма сьомга (есетра, сом и др.)
• 1 пакетче краве масло
• копър
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Изчистваме рибата люспите, без да я мокрим,и я избърсваме с меки хартиени салфетки. Чистим внимателно, за да не повредим кожата.
Разрязваме я откъм гърба, внимателно изваждаме централната кост и разтваряме рибата, така че да не се разкъсва коремът. Главата също разрязваме по дължина и освобождаваме двете й половинки от меката част. Махаме вътрешностите.
Разпъваме рибата върху дървена дъска с кожата надолу. Поръсваме със сол и черен пипер. Оставяме да се осоли равномерно около 1 час. Заковаваме с десетина дълги пирончета на равни разстояния, така че пироните да могат лесно да се отковат.
Наклаждаме огън. Поставяме дъската вертикално и леко наклонена на 30-40 см от огъня, така че пламъкът да достига до нея. Не я слагаме на по-голямо разстояние, защото сокът й ще изтече и тя ще изсъхне.
Ако е необходимо, по време на печенето можем да приближим дъската към огъня, но той не трябва да пърли рибата. Печем около 1 час, докато добие красив златистокафяв цвят.
Сваляме рибата от дъската и я намазваме с размекнато на стайна температура масло, в което сме объркали много ситно скълцан копър. Поднасяме с гарнитура от варени картофи, пюре от спанак или омлет.
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...