Кулинарни рецепти » Холандски коледен кейк с извара

 Холандски коледен кейк с извара

Продукти:

• 400 г брашно
• 350 г стафиди
• 100 мл ром
• 4 равни ч. л. бакпулвер
• 125 г захар
• 1 ванилия, на върха на ножа канела и индийско орехче
• настъргана кора от портокал
• 200 г извара
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 150 г маргарин
• 100 г нарязана на кубчета кора от лимон
• 200 г обелени и смлени бадеми

За пълнежа:

• 100 г смлени бадеми
• 100 г пудра захар
• аромати по желание

За намазване:

• 100 г разтопено краве масло
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Накисваме стафидите в рома. От изброените съставки замесваме тесто. След това добавяме лимоновата кора, стафидите, отцедени от рома, и смлените бадеми. Върху плоскост, поръсена с брашно, разточваме тестото на правоъгълник с размери 30х20 см.

Отделно с миксера смесваме смлените бадеми от продуктите за пълнежа с пудрата захар и добавяме избраните аромати. Тази смес разстиламе върху разточеното тесто така, че отстрани да останат свободни ръбове. Откъм дългата страна навиваме тестото на руло - нито много хлабаво, нито прекалено стегнато.

Поставяме го в тавичка, чието дъно сме застлали с пергамент. Затопляме фурната първоначално до 250°С, след което намаляваме на 160-180°С и печем кейка около 50-60 минути. След като го извадим, веднага го намазваме с половината от маслото и поръсваме с пудра захар. Като поизстине, повтаряме процедурата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Начало