Продукти:
• 400 г брашно
• 350 г стафиди
• 100 мл ром
• 4 равни ч. л. бакпулвер
• 125 г захар
• 1 ванилия, на върха на ножа канела и индийско орехче
• настъргана кора от портокал
• 200 г извара
• 1 яйце
• 1 жълтък
• 150 г маргарин
• 100 г нарязана на кубчета кора от лимон
• 200 г обелени и смлени бадеми
За пълнежа:
• 100 г смлени бадеми
• 100 г пудра захар
• аромати по желание
За намазване:
• 100 г разтопено краве масло
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Накисваме стафидите в рома. От изброените съставки замесваме тесто. След това добавяме лимоновата кора, стафидите, отцедени от рома, и смлените бадеми. Върху плоскост, поръсена с брашно, разточваме тестото на правоъгълник с размери 30х20 см.
Отделно с миксера смесваме смлените бадеми от продуктите за пълнежа с пудрата захар и добавяме избраните аромати. Тази смес разстиламе върху разточеното тесто така, че отстрани да останат свободни ръбове. Откъм дългата страна навиваме тестото на руло - нито много хлабаво, нито прекалено стегнато.
Поставяме го в тавичка, чието дъно сме застлали с пергамент. Затопляме фурната първоначално до 250°С, след което намаляваме на 160-180°С и печем кейка около 50-60 минути. След като го извадим, веднага го намазваме с половината от маслото и поръсваме с пудра захар. Като поизстине, повтаряме процедурата.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...