Портокали Въздишка по любимата
/Норвегия/
Продукти: (за 8 порции)
• 4 големи портокала
• 200 г захар
• 6 жълтъка
• 200 мл сметана
• 100 мл портокалов ликьор за пламъка
За глазурата:
• 4 белтъка
• 200 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Избираме големи, сочни портокали. Разрязваме ги на две половини и изстискваме сока, като внимавате да не разкъсаме корите, защото в тях ще поднесем крема.
В тенджера сипваме сока от портокалите и захарта. Оставяме сместа да заври и бъркаме, за да се разтопи по-бързо захарта.
Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с вилица, като сипваме внимателно топлия портокалов сок. Бъркаме крема, докато се сгъсти, без да го оставяме да заври. Оставяме го да изстине напълно. Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към крема.
Оставяме сместа да замръзне в камерата на хладилника, като по време на замразяването я разбиваме 2-3 пъти. Със замръзналия крем напълваме разполовените кори на портокалите и ги оставяме отново в камерата.
Слагаме четирите белтъка за глазурата в керамичен съд, поставен във водна баня. Внимаваме водата да не закипи. Прибавяме на струйка захарта и с миксер разбиваме белтъците до пълното им сгъстяване.
Няколко минути преди поднасяне на десерта загряваме до максимум фурната. Поставяме половинките от портокалите в тавичка и между тях слагаме кубчета лед. С помощта на "ръкав" покриваме крема с глазурата. Печем 5 минути в силно загрята фурна.
Изваждаме веднага съда и го поднасяме на масата. Затопляме леко ликьора, сипваме по малко върху всяка портокалова "купа" и запалваме.
Автор: Маргарита Ангелова