Продукти: (за 8 порции)
• 4 големи портокала
• 200 г захар
• 6 жълтъка
• 200 мл сметана
• 100 мл портокалов ликьор за пламъка
За глазурата:
• 4 белтъка
• 200 г пудра захар
Начин на приготвяне:
Избираме големи, сочни портокали. Разрязваме ги на две половини и изстискваме сока, като внимавате да не разкъсаме корите, защото в тях ще поднесем крема.
В тенджера сипваме сока от портокалите и захарта. Оставяме сместа да заври и бъркаме, за да се разтопи по-бързо захарта.
Отделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме с вилица, като сипваме внимателно топлия портокалов сок. Бъркаме крема, докато се сгъсти, без да го оставяме да заври. Оставяме го да изстине напълно. Отделно разбиваме сметаната и я прибавяме към крема.
Оставяме сместа да замръзне в камерата на хладилника, като по време на замразяването я разбиваме 2-3 пъти. Със замръзналия крем напълваме разполовените кори на портокалите и ги оставяме отново в камерата.
Слагаме четирите белтъка за глазурата в керамичен съд, поставен във водна баня. Внимаваме водата да не закипи. Прибавяме на струйка захарта и с миксер разбиваме белтъците до пълното им сгъстяване.
Няколко минути преди поднасяне на десерта загряваме до максимум фурната. Поставяме половинките от портокалите в тавичка и между тях слагаме кубчета лед. С помощта на "ръкав" покриваме крема с глазурата. Печем 5 минути в силно загрята фурна.
Изваждаме веднага съда и го поднасяме на масата. Затопляме леко ликьора, сипваме по малко върху всяка портокалова "купа" и запалваме.
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...