Кулинарни рецепти » Печена патица с ябълки

 Печена патица с ябълки

Продукти: (за 6 порции)

• 1 патица (или средно голяма гъска)
• 1,5 кг дребни и 8 по-едри кисели ябълки
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. счукан кимион
• 1 връзка магданоз
• 8-10 маслини
• сол, черен пипер
• сметана

За соса:

• 1 с.л. брашно
• 1/2 ч.ч. птичи бульон
• 1 с.л. брашно
• сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Отвън и отвътре я натриваме с кимион и сол и я пълним с обелените, изчистени от семките и нарязани на по-едри парчета дребни ябълки. Зашиваме отвора с бял конец.

Намазваме патицата със сметана, прехвърляме я в намазнена тавичка с гърба надолу и я печем в силна фурна, докато леко се зачерви. Намаляваме фурната на слабо и продължаваме печенето, докато хубаво поруменее.

Периодично я обливаме със сока, който си пуска, а при нужда наливаме малко топъл бульон. Малко преди патицата да се опече, подреждаме в тавата измитите и без семки големи ябълки. Печем, докато и те омекнат.

Изваждаме патицата в затоплено продълговато блюдо, след като сме махнали конеца. Слагаме я с коремчето надолу, наоколо подреждаме като венец ябълките от пълнежа, а върху тях с леко притискане слагаме едрите ябълки, нагоре с отворите. Във всеки отвор слагаме маслинка и стръкче магданоз. Заливаме със соса.

Сосът приготвяме така: Сгорещяваме маслото, пържим в него брашното, докато се зачерви, прибавяме и сока от печенето, наливаме 1/2 ч.ч. бульон и с непрекъснато бъркане сгъстяваме. Подправяме със сол и черен пипер и прецеждаме.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Начало