Продукти:
• 500 мл прясно мляко
• 260 г счукани орехи
• 125 г краве масло
• 4 яйца
• 1 пакетче мая
• 200-300 г брашно
За сиропа:
• 1 кг захар
• 1 л вода
• 2 ванилии
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в малко позатоплено мляко и брашно, така че да получим кашичка с гъстотата на боза. Оставяме да втаса, прибавяме разбитите яйца и брашно, колкото да се получи меко тесто. Делим го на 4 части, от всяка правим по 6 топченца.
Разточваме топчетата на малки питки, на които слагаме по парченце твърдо масло. Редим по 5 една вър-ху друга, шестата не мажем. От всяко купче разточваме голяма кора, която поръсваме обилно с орехови ядки и счукана карамелизирана захар.
Навиваме корите на рула, като всяко усукваме и изтегляме леко и нарязваме на ромбоидни парченца. Ре-дим ги в намаслена тава и печем в умерена фурна. След като изстинат, заливаме с горещ сироп, сварен от захарта, водата и ароматизиран с ванилията.
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...