Братиславски гулаш
/Словакия/
Продукти: (за 4 порции)
• 500 г обезкостено говеждо месо от предната част
• 3 с.л. олио
• 1 глава лук
• 3 с.л. брашно
• 1 1/2к.ч. сметана
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
За маслените топчета:
• 40 г краве масло
• 1 яйце
• 2 жълтъка
• 300 мл прясно мляко
• 220 г брашно
• сол
Начин на приготвяне:
Почистваме месото, измивамего и го нарязваме на малки кубчета. Нарязваме лука на ситно и го изпържваме в сгорещеното олио. Щом стане стъклен, поръсваме червения пипер, прибавяме нарязаното месо и също леко го позапържваме. После посоляваме на вкус, захлупваме и задушаваме месото в собствения му сос.
Когато течността почти се изпари, наливаме малко гореща вода и задушаваме до омекване, като от време на време доливаме по малко гореща вода. Изваждаме омекналото месо и варим соса, докато остане на мазнина. Тогава прибавяме брашното и го пържим до порозовяване. След това наливаме гореща вода, разбъркваме и варим не по-малко от 20 мин.
Накрая сипваме сметаната и задушаваме 2-3 мин. Прецеждаме така приготвения сос върху месото и претопляме ястието на огъня.
Поднасяме гулаша с маслени топчета, приготвени по следния начин:
Възваряваме маслото с млякото и малко сол. При постоянно бъркане сипваме брашното и варим на умерен огън, като не преставаме да бъркаме. Щом тестото започне да лепне по стените на съда, отстраняваме от огъня и изчакваме да поизстине.
Към леко изстиналото тесто прибавяме разбитите яйце и жълтъци и разбъркваме добре. После с помощта на лъжичка оформяме от сместа топчета и ги варим в леко подсолена вода.
Автор: recepty.bg