Продукти:
• 3 яйца
• 150 г захар
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
• 1 ч.л. канела
• 150 г смлени бадеми
• 150 г ситно нарязани фурми
• 3 с.л. лимонов сок
За намазване:
• 100 г пудра захар
• 2 с.л. ром
За украса:
• 3 цели фурми
• 6 цели бадемови ядки
• 2 с.л. накълцани бадеми
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата на пяна и постепенно прибавяме размесената с ванилията захар и солта. Разбиваме, докато захарта се стопи.
Смесваме смлените бадеми с настърганата лимонова кора, прибавяме ситно нарязаните фурми, разбъркваме и сипваме при яйцата. Разбъркваме още веднъж и изсипваме в покрита с хартия тортена форма.
Печем 35 мин в предварително загрята фурна при температура 200°С. Изваждаме готовия блат, поръсваме го с лимонов сок и го оставяме да изстине.
Разбъркваме пудрата захар с рома и намазваме изстиналия сладкиш. Разделяме целите фурми на половинки, изваждаме костилките, слагаме във всяка половинка по един бадем и ги нареждаме върху сладкиша. Накрая поръсваме отгоре с изпечените до кафяво накълцани бадеми.
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...