Кулинарни рецепти » Крехки коледни сладки

 Крехки коледни сладки

Продукти за трошливото тесто:

• 400 г брашно
• 1 щипка сол
• 200 г краве масло
• 4 равни с.л. заквасена сметана

За пареното тесто:

• 100 г краве масло
• 1 щипка сол
• 100 г брашно
• 3 яйца

За гарниране:

• 1/2 к.ч. смлени фъстъци
• 100 г пудра захар
• 2 с.л. портокалов сок

Начин на приготвяне:

Смесваме брашното за трошливото тесто със солта, нарязаното на люспи масло и сметаната. Накълцваме сместа за кратко време с нож и омесваме след това гладко тесто. Увиваме тестото във фолио и го оставяме за 1 час в хладилника.

Отделно приготвяме пареното тесто: Слагаме на огъня 200 мл вода заедно с разтопеното масло и солта. Щом течността заври, отстраняваме от огъня, сипваме брашното и бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Слагаме веднага в тестото едното яйце и го оставяме да изстине. После прибавяме едно по едно останалите яйца и месим, докато получим блестящо тежко тесто.

Върху набрашнена повърхност разточваме трошливото тесто на тънка кора. С накъдрена формичка изрязваме от кората тънки кръгчета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху всяко кръгче шприцоваме по една розичка от пареното тесто.

Печем сладките около 20 мин в предварително загрята фурна при температура 180°С. Размесваме пудрата захар с портокаловия сок. Намазваме готовите сладки с тази смес и поръсваме отгоре със смлените фъстъци.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Начало