Продукти:
• 400 г смлени бадеми
• 1 с.л. канела
• 2 непълни ч.л. кардамон
• 1 непълна ч.л. набухвател
• 3 белтъка
• 1 щипка сол
• 350 г. пудра захар
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 с.л. лимонов сок
• 2 с.л. смлени бадеми или кристална захар
Начин на приготвяне:
Смесваме бадемите с канелата, кардамона и набухвателя. Отделяме белтъците от жълтъците и бием белтъците със солта на сняг. Като не спираме биенето, постепенно изсипваме пресятата пудра захар. Отделяме 1/3 от сместа за глазура.
В остатъка от белтъците разбъркваме внимателно настърганата лимонова кора, лимоновия сок, бадемите. Държим това тесто около час в хладилника.
Поръсваме масата, на която ще работим с кристална захар или със смлени бадеми и разточваме тестото на дебелина около 1 см. С формичка изрязваме звездички.
Застиламе тавичката за печене с намаслена хартия, подреждаме звездичките и ги намазваме със сместа за глазиране. Печем в предварително загрята фурна на 140°С около 25 мин.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...