Продукти: (за 4 порции)
• 600 г филе от риба
• 4 рибки аншоа
• 1 к.ч. олио
• 1-2 глави лук
• 2-3 моркова
• 1 резен целина
• 2-3 домата
• 3-4 пиперки
• 1 к.ч. зелен грах
• 500 г картофи
• 1 тиквичка
• 1 скилидка чесън
• 10-15 маслини
• 1 лимон
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. галета
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука, чесъна, целината и морковите на ситно и ги задушаваме в половината от олиото. След 15 мин прибавяме, граха, посоляваме, сипваме 1-2 с.л. гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато продуктите омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.
Изпичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Поръсваме ги с малко лимонов сок и оставяме да престоят 5-6 мин. Обелваме картофите, заливаме ги с вряща подсолена вода, колкото да ги покрие и варим 10 мин.
Разстиламе задушените зеленчуци в обилно намаслена тавичка. Покриваме с кръгчета от нарязаната тиквичка. В средата слагаме, почистеното и нарязано на порции рибно филе. Върху филето разстиламе пиперките и поръсваме с галета. Наоколо нареждаме полусварените картофи. Поръсваме със стрития дафинов лист и черен пипер, заливаме с останалата мазнина и печем 15 мин в умерена фурна.
След като извадим от фурната поръсваме със смес от нарязаните на тънки ивички маслини, ситно нарязания магданоз и малко олио. Оставяме гювеча да престои 10-15 мин. Поднасяме, като гарнираме всяка порция с по 1 рибка аншоа и 1 резен лимон.
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...