Кулинарни рецепти » Моряшки гювеч

 Моряшки гювеч

Продукти: (за 4 порции)

• 600 г филе от риба
• 4 рибки аншоа
• 1 к.ч. олио
• 1-2 глави лук
• 2-3 моркова
• 1 резен целина
• 2-3 домата
• 3-4 пиперки
• 1 к.ч. зелен грах
• 500 г картофи
• 1 тиквичка
• 1 скилидка чесън
• 10-15 маслини
• 1 лимон
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. галета
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука, чесъна, целината и морковите на ситно и ги задушаваме в половината от олиото. След 15 мин прибавяме, граха, посоляваме, сипваме 1-2 с.л. гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато продуктите омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.

Изпичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Поръсваме ги с малко лимонов сок и оставяме да престоят 5-6 мин. Обелваме картофите, заливаме ги с вряща подсолена вода, колкото да ги покрие и варим 10 мин.

Разстиламе задушените зеленчуци в обилно намаслена тавичка. Покриваме с кръгчета от нарязаната тиквичка. В средата слагаме, почистеното и нарязано на порции рибно филе. Върху филето разстиламе пиперките и поръсваме с галета. Наоколо нареждаме полусварените картофи. Поръсваме със стрития дафинов лист и черен пипер, заливаме с останалата мазнина и печем 15 мин в умерена фурна.

След като извадим от фурната поръсваме със смес от нарязаните на тънки ивички маслини, ситно нарязания магданоз и малко олио. Оставяме гювеча да престои 10-15 мин. Поднасяме, като гарнираме всяка порция с по 1 рибка аншоа и 1 резен лимон.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало