Кулинарни рецепти » Ананасов кекс

 Ананасов кекс

Продукти:

• 115 г краве масло
• 200 г ситно счукан крокан / карамелизирана захар/
• 450 г ананас от компот
• 4 яйца
• настърганата кора на 1 лимон
• 1 щипка сол
• 115 г захар
• 75 г брашно
• 1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180°С.

Заделяме 1 с.л. от маслото, останалото слагаме заедно с крокана в огнеупорен съд и при непрекъснато бъркане стопяваме захарта във фурната. Подреждаме отгоре отцедените и подсушени шайбички ананас и оставяме съда настрана.

Разбиваме жълтъците с остатъка от маслото, оставено да омекне на стайна температура, прибавяме настърганата лимонова кора и разбиваме на пухкава смес. Разбиваме белтъците със щипка сол на сняг, постепенно прибавяме захарта. Белтъченият сняг смесваме със жълтъчената смес.

Пресятото с бакпулвера брашно на три части слагаме в яйчния крем. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, изсипваме това тесто върху ананасите и печем в умерена фурна около 30 мин. Обръщаме сладкиша още топъл в десертна чиния и отгоре наръсваме с пудра захар. Може да го сервираме и топъл, и студен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Начало