Продукти за юфката:
· 300 г брашно
· 2 яйца
· 1 к.ч. прясно мляко
· 1 щипка сол
За заливката:
· 30 г краве масло
· 3 яйца
· 200 г сметана
· 3 с.л. захар
· кората на 1 лимон
· 1-2 с.л. галета
· сол
· масло за формата
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното със солта. Прибавяме яйцата и млякото и омесваме твърдо тесто, което разточваме на тънка кора. Оставяме я да засъхне и я нарязваме на къдрави или прави лентички.
Възвираме голяма тенджера с подсолена вода, сваряваме юфката и я прехвърляме в гевгир да се отцеди.
Разбиваме омекналото масло със захарта на пяна. Едно по едно с биене прибавяме жълтъците, 3 с.л. сметана и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и прибавяме юфката, а след това – разбитите на твърд сняг белтъци.
Намасляваме и поръсваме с галета плитка тава за печене. Изсипваме в нея юфката, заливаме с останалата сметана и печем до златисто в умерена фурна.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...