Кулинарни рецепти » Печен заек по ловджийски

 Печен заек по ловджийски

Продукти: (за 12-16 порции)

• 1 голям заек около 4 кг /без главата и врата/
• 200 г сланина
• 1 л вино
• 2 връзки корени за супа
• 2-3 с.л. оцет
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• черен пипер, сол
• 1-2 к.ч. мазнина за печенето

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме заека. Слагаме го в голяма тенджера и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязаните 1 глава лук и 1 връзка корени за супа, половината вино и оцета. Оставяме го да кисне 1 денонощие като периодически го обръщаме. После го отцеждаме и го шпиковаме със 150 г сланина. Посоляваме го и го натриваме с черен пипер.

Нарязваме останалата сланина на кубчета и я смесваме с останалите лук и корени за супа – също нарязани на ситно. Разстиламе тази смес на дъното на тавата, в която ще печем заека, и наливаме част от мазнината за печенето. Слагаме заека и го заливаме с останалата мазнина.

Печем около 30 мин в умерена фурна, след което обръщаме и продължаваме да печем, като през 10 мин заливаме заека с останалото вино.

Изваждаме готовия заек от тавата, а соса от печенето разреждаме с маринатата. Кипваме соса на огъня, прецеждаме го и го застройваме с размитото в малко вода брашно. Отново кипваме на огъня и варим 2-3 мин.

При сервиране, заливаме всяка порция с приготвения сос и гарнираме със задушен ориз и пържени картофи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Начало