Кулинарни рецепти » Печен заек по ловджийски

 Печен заек по ловджийски

Продукти: (за 12-16 порции)

• 1 голям заек около 4 кг /без главата и врата/
• 200 г сланина
• 1 л вино
• 2 връзки корени за супа
• 2-3 с.л. оцет
• 2 глави лук
• 1 ч.л. брашно
• черен пипер, сол
• 1-2 к.ч. мазнина за печенето

Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме заека. Слагаме го в голяма тенджера и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязаните 1 глава лук и 1 връзка корени за супа, половината вино и оцета. Оставяме го да кисне 1 денонощие като периодически го обръщаме. После го отцеждаме и го шпиковаме със 150 г сланина. Посоляваме го и го натриваме с черен пипер.

Нарязваме останалата сланина на кубчета и я смесваме с останалите лук и корени за супа – също нарязани на ситно. Разстиламе тази смес на дъното на тавата, в която ще печем заека, и наливаме част от мазнината за печенето. Слагаме заека и го заливаме с останалата мазнина.

Печем около 30 мин в умерена фурна, след което обръщаме и продължаваме да печем, като през 10 мин заливаме заека с останалото вино.

Изваждаме готовия заек от тавата, а соса от печенето разреждаме с маринатата. Кипваме соса на огъня, прецеждаме го и го застройваме с размитото в малко вода брашно. Отново кипваме на огъня и варим 2-3 мин.

При сервиране, заливаме всяка порция с приготвения сос и гарнираме със задушен ориз и пържени картофи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало