Продукти: (за 4 порции)
• 600 г овнешки гръбнак
• 1 к.ч. костен бульон
• 50 г краве масло
• 250 г зрял фасул
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 глави лук
• 1 връзка ароматни треви /мащерка, дафинов лист и магданоз/
• 3 домата /пресни или от консерва/
• 1 обелена скилидка чесън
• сол
Начин на приготвяне:
Отстраняваме част от мазнината от овнешкия гръбнак и посоляваме. Слагаме го в малък съд, покриваме с обилно намаслена пегаментова хартия /или фолио/ и печем под похлупак в умерена фурна.
След 20 мин отстраняваме пергамента, заливаме месото с получения при печенето сос, прибавяме част от бульона и изпичаме в слаба фурна до омекване. При печенето обливаме от време на време месото със соса и добавяме бульон. Допичаме без похлупак.
Накисваме фасула за една нощ във вода и го сваряваме до омекване във водата, в която е киснал, като добавяме моркова, целината, чесъна, ароматните треви. Прецеждаме и посоляваме сварения фасул, а моркова, целината, чесъна и ароматните треви изваждаме.
Задушаваме в разтопеното масло ситно нарязания лук, прибавяме попарените /ако са пресни/, обелени и ситно нарязани домати и ги изпържваме. Сипваме малко бульон от фасула, прибавяме фасула и соса от месото и подгряваме.
Разсипваме фасула в дълбоки чинии и прибавяме предварително разделеното на порции месо.
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...