Продукти: (за 4 порции)
• 1 кг телешко шкембе
• 2-3 глави лук
• 4 с.л. краве масло /или олио/
• 1 с.л. брашно
• 1 ч.л. червен пипер
• 3-4 домата
• 2-3 зърна карамфил
• магданоз, сол
Начин на приготвяне:
Изчистваме и измиваме шкембето. Заливаме го със студена вода и го варим на умерен огън, докато омекне напълно. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки дълги ивици - като юфка.
Запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме брашното и нарязаното шкембе и също ги запържваме.
Слагаме червения пипер, карамфила, обелените и настъргани домати. Посоляваме на вкус и доливаме 2 ч.ч. от бульона, в който сме варили шкембето. Варим ястието около половин час на умерен огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...