Продукти: (за 5-6 порции)
• 1 език
• 1 връзка корени за супа
• 1-2 дафинови листа
• 1 глава лук
• черен пипер и бахар на зърна
За соса:
• 100 г краве масло
• 80 г брашно
• 150 мл бяло вино
• 200 мл бульон от варенето на езика
• 3-4 жълтъка
• сокът от 1 лимон
• сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме езика в тенджера под налягане заедно със зеленчуците, подправките и сол на вкус. Обливаме го със студена вода и го обелваме. Нарязваме го на филийки.
Загряваме маслото и пържим брашното до поруменяване. Разреждаме с прецеден бульон от езика до гладка каша, варим 15 мин и наливаме виното. Готвим още 3-4 мин, сваляме от котлона и оставяме соса да изстине като периодично разбъркваме. Накрая застройваме с разбитите с лимоновия сок яйца.
Заливаме езика с този сос и отгоре наръсваме с трохи от сух хляб.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...
Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...