Продукти:
• 750 г брашно
• 20 г мая
• 180 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 100 г захар
За пълнежа:
• 300 г смлени орехови ядки
• 150 г захар
• 1 жълтък
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.л. канела
• 1 яйце за намазване
• кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесваме маята с 1 с.л. захар, 1 щипка сол, 5 с.л. мляко и 3 с.л. брашно и я оставяме да втаса. От разтопеното масло, захарта, млякото, брашното и втасалата мая замесваме тесто, което разделяме на 16 топки. Разточваме всяка топка на кора и изрязваме от нея по 6 триъгълника.
Смесваме смлените орехи с млякото, захарта, разбития жълтък и канелата. Разбъркваме и разпределяме сместа върху триъгълниците. Завиваме ги на кифлички и ги нареждаме в намаслена тавичка. Намазваме ги с разбитото яйце, поръсваме ги със захарта и ги изпичаме в умерено загрята фурна.
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...