Продукти:
• 300 г брашно
• 100 г маргарин или краве масло
• 2 жълтъка
• 2 с.л. захар
• 1 1/2 к.ч. прясно мляко
• 30 г мая
• настъргана лимонова кора
• пудра захар за ръсене
• 1 ванилия
• сол
За сиропа:
• 3 с.л. захар
• 3 с.л. вода
Начин на приготвяне:
От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта и настърганата лимонова кора омесваме твърдо тесто, към което при месенето прибавяме разтопената мазнина. Оставяме тестото 30 мин давтаса, след което късаме от него топчета с големината на орех и ги разточваме на пръчици, които оформяме като гевречета.
Оставяме гевречетата да втасат, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След като изпечените гевречета изстинат, намазваме ги със сиропа от захарта и водата и ги поръсваме с пудра захар, която сме разбъркали с ванилията.
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...