Продукти: (за 5 порции)
• 1 кг тиквички
• 500 г телешка или говежда кайма
• 3 глави лук
• 1 ч.ч. соя
• 3 с.л. олио
• 2-3 домата или 1 ч.л. доматено пюре
• червен и черен пипер
• копър или магданоз
• сол
Начин на приготвяне:
Измиваме, остъргваме и издълбаваме тиквичките.
Накисваме соята в 3 ч. ч. вода за една нощ, след което изхвърляме водата и варим соята 30 мин на пара.
Към каймата прибавяме ситно нарязания лук, соята, олиото, нарязаните домати или лъжичката доматено пюре, щипка червен пипер, няколко стръкчета градинска чубрица, сол и черен пипер на вкус. Всичко това смесваме много добре и с получената смес пълним тиквичките. Отвора на напълнените тиквички потапяме в брашно.
Нареждаме ги в тенджера, поръсваме с малко олио и ситно нарязан копър и заливаме с топъл бульон или вода. Варим ги на умерен огън.
Сервираме тиквичките със сос, приготвен от 4 с.л. препечено брашно, разредено с бульона, в който сме ги варили. По същия начин можем да пълним пиперки или да правим сарми с лозови листа.
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...
Продукти: • 3 кг по-меки домати • 3 равни ч.л. сол • 6 равни ч.л. захар Начин на приготвяне: Измиваме доматите, подсушаваме ги, нарязваме на четвъртинки и слагаме в емайлиран съд б...