Продукти: (за 8 порции)
• 1 кг сварено шкембе
• 300 г телешка кайма
• 1 малка глава лук
• 1 връзка корени за супа
• 1 яйце
• 2 с.л. ориз
• 2 ч.л. доматено пюре
• 30 г краве масло
• 4 с.л. галета
• 2 с.л. брашно
• 1 к.ч. вино
• 3 ч.ч. месен бульон
• 3-4 зърна бахар
• магданоз,черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Към каймата добавяме ориза, яйцето, наситнените лук и магданоз, галетата, сол и черен пипер на вкус. Наливаме много малко топла вода, омесваме и оставяме каймата да постои 30 мин, за да поеме миризмите. Нанасяме я на тънък слой върху парчето шкембе и увиваме на руло. Стягаме добре рулото със здрав конец.
Нарязваме на ситно корените за супа, заливаме ги с бульона и слагаме в тях и шкембето. Варим на умерен котлон 1 час. Изваждаме рулото, махаме конеца и го нарязваме на филии.
Прецеждаме бульона, пасираме корените за супа и ги връщаме в бульона. Прибавяме виното и размитото в малко вода доматено пюре. Подправяме със сол, бахар и черен пипер. Щом сместа заври, сипваме размитото на гладка кашичка брашно. Варим с бъркане соса 5-6 мин. Разпределяме шкембето по чиниите и заливаме със соса и с малко разтопено масло.
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...