Още рецепти » Рецептите на ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

 Рецептите на ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Фламбиран козуначен пудинг

Прoдукти: 2-3 яйца, 300 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 20 г краве масло,120 г стафиди, 120 г варени портокалови корички, сок от 1 лимон, 1-2 с.л. пудра захар, 1 к.ч. ром, 1 ванилия, 250 г поизсъхнал козунак.

Нaчин на приготвяне: Млякото, захарта и ванилията слагаме да заврат. Охлаждаме леко, след което прибавяме постепенно към разбитите жълтъци. Сипваме рома. Козунака нарязан на филийки потапяме в сместа. Намазваме с масло малка тенджерка и поръсваме с част от стафидите. В нея нареждаме няколко от напоените филийки, после парченца портокал и останалите стафиди. Поръсваме с лимонов сок. Отгоре слагаме още един ред от филийките, а върху тях изсипваме останалата част от яйцата и млякото. Тенджерата слагаме в друг по-голям съд с вода. Сладкиша печем 40 минути във фурната на водна баня. След като изстине, поръсваме с пудра захар. Преди сервирането заливаме с горещ ром, който се запалва на масата.

Великденско гнездо

Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 1 ч. л. канела, настъргана кора от 1 лимон, 200 г смлени орехови ядки, 1 и 1/2 с.л нишесте, 100 г едро настърган шоколад; за намазване: 60 г конфитюр от кайсии, 2 ч.л. захар; за глазура и украса: 200 г пудра захар, 2 с.л. ром, 3 ч.л. белтък, червена, жълта и зелена сладкарска боя.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме до побеляване жълтъците със захарта и настърганата лимонова кора. Към жълтъчния крем прибавяме ореховите ядки, нишестето, шоколада и разбъркваме добре с миксер. Накрая добавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме тестото в намазана с олио и поръсена с брашно форма. Печем 45 минути в предварително загрята до 160ºС фурна. Изваждаме сладкиша и оставяме да изстине.

Затопляме конфитюра и захарта и претриваме през цедка. Намазваме с него сладкиша от всички страни. След това пресяваме 170 г пудра захара, разбъркваме с рома и посипваме печивото. Останалата пудра захар разбиваме с 2-3 белтъка, разделяме на три части и оцветяваме с боите. С оцветения белтък правим украса от шарени великденски яйца.

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Ризото с топено сирене

Прoдукти: 300 г ориз, 150 г топено сирене, 1-2 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 30 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца сиренето, слагаме в тенджера и го заливаме с прясно мляко, което да го покрие. Оставяме да престои така около 2 часа. След това поставяме тенджерката със сиренето в по-голям съд и варим на водна баня докато се разтопи. Прибавяме маслото и разбъркваме на хомогенна смес. Махаме от огъня и добавяме 2 жълтъка при енергично бъркане. През това време сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме го, сипваме в съд и заливаме с приготвената от сиренето смес. Разбъркаваме добре и сервираме ястието горещо.

Пилешки бутчета с шарен ориз

Прoдукти: 1 кг пилешки бутчета, 2 ч.ч. ориз, 2 моркова, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран грах, 2 глави лук, 2 кубчета пилешки бульон, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите, а лука нарязваме на полумесеци. Запържваме ги в олиото до омекване и прехвърляме в тава. Отгоре изсипваме отцедените грах и царевица. Измития ориз заливаме с гореща вода и оставяме за 30 минути да набъбне. Отцеждаме и го разпределяме върху зеленчуците. Осоляваме бутчетата и поръсваме с червен пипер, черен пипер и стрит пилешки бульон. Заливаме ги с 3-4 чаши топла вода. Покриваме тавата с фолио и печем в фурна на 250ºС около 1 час и половина. Преди да извадим махаме фолиото и печем до зачервяване на месото.

Странджанска дроб-сарма

Прoдукти: 500 г агнешка кайма, 1 връзка пресен лук, 1 връзка магданоз, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, черен пипер, сол. Зa заливката: 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Запържваме лука и добавяме каймата. След това слагаме ориза, червения и черния пипер, джоджена и магданоза. Заливаме с 3-4 ч.ч. гореща вода и варим до набъбване на ориза. Слагаме сместа в тавичка и заливаме с разбитите яйца, кисело мляко и брашно. Печем в умерена фурна.

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

Дебърцини в подлучен сос

Прoдукти: 500 г дебърцини, 2-3 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, 1 връзка копър, 1 глава чесън, сол и щипка захар.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дебърцините на парчета дълги 7-8 см и всяко парче срязваме косо на 3-4 места. Запържваме ги за кратко в сгорещеното олио и изваждаме. В същата мазнина сипваме доматеното пюре, предварително размито с 1 ч.ч. вода, подправяме със сол на вкус и 1 щипка захар. След това добавяме ситно нарязания копър, счуканите скилидки чесън и връщаме дебърцините. Няколко минути след възваряването на доматения сос ястието е готово. Поднасяме с гарнитура от картофено пюре или задушен ориз.

Деликатес с бекон

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 300 г бекон, 3-4 стръка праз, 100 г кашкавал, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на по-едри кръгчета, а праза - на тънки дълги ивици. Запържвамеме леко продуктите поотделно. В намазнена тавичка нареждаме най-напред картофите, а отгоре праза. Върху него нареждаме нарязания на тънко бекон и слагаме част от подправките. Продължаваме да редим докато свършат продуктите. Слагаме мазнината, добавяме вода и запичаме. Когато ястието е почти готово, изваждаме тавата и поръсваме с настъргания кашкавал. Връщаме във фурната до порозовяване на кашкавала.

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.

Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло. Намазваме рулото с масло и слагаме в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме ги с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Кошнички от салам с яйца и грах

Прoдукти: 300 г хамбургски салам, 2-3 яйца, 2 с.л. прясно мляко, сварен грах (от консерва), краве масло, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме салама на на по-дебели филийки, без да го белим. Изпържваме го само от едната страна, така, че да образува форма на “купичка”. Изпържваме яйцата с млякото, така че да се получи пухкав омлет. Разпределяме яйчената смес в “саламените кошнички”. Посипваме отгоре няколко зърна грах, задушени в кравето масло. Поръсваме с черен пипер на вкус и гарнираме с магданоз.

Картофено руло с шунка

Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г шунка, 200 г брашно, 60 г краве масло, 1 яйце, 2 с.л. грис, 1 глава лук, 2 с.л. олио, галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на едро ренде сварените и обелени картофи. Прибавяме брашното, яйцето, гриста, сол и омесваме тесто. Разстиламе го върху наръсена с брашно тава и отгоре слагаме предварително запържените в олиото лук, парченца шунка и малко галета. Завиваме на руло, което намазваме с масло и печем в предварително загрята фурна. Готовото руло нарязваме на филийки, заливаме го с разтопено масло и поднасяме с гарнитура от свежа салата.

Плодов букет с бисквити

Прoдукти: 750 г плодове (праскови, кайсии, сливи, круши), 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Плодовете обелваме и изчистваме от костилките, след което се подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените плодове. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.

Лютеница с орехови ядки, маслини и зехтин

Прoдукти: 1 кг чушки “Капия”, 3 кг добре узрели домати, 10 с.л. смлени орехови ядки, 100 г наситнени маслини, 400 мл зехтин, половин глава чесън, 1 връзка магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме ореховите ядки в тавичка и ги запичаме във фурната. Оставяме да изстинат и ги натрошаваме. Обелваме чесъна и го стриваме. Изпечените, обелени и почистени от семето чушки смиламе. Доматите попарваме с топла вода, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на ситно заедно с почистените от костилките маслини. Смесваме всички продукти, добавяме зехтина и варим 30 минути при непрекъснато бъркане. Накрая слагаме ситно нарязания магданоз. Сваляме готовата лютеница от котлона и прибавяме ореховите ядки. Посоляваме на вкус и разбъркваме добре. Насипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10-15 минути.

Туршия “100 чушки”

Прoдукти: 100 броя чушки сорт “Капия” (около 7-8 кг), магданоз, чесън, черен пипер; Зa маринатата: 1 ч.ч. оцет, , ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семето и дръжките, изпичаме и ги обелваме. Заливаме със сместа от оцета, олиото, захарта и солта. Оставяме продуктите да престоят 2-3 часа. След това нареждаме плътно в бурканите, като на няколко места между редовете слагаме магданоз, обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер. Заливаме с маринатата, затваряме бурканите и стерилизираме 20 минути.

Лютеница с тиква и канела

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 3 кг червени домати, 3 кг варена тиква, канела, карамфил, черен пипер, сол, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Изпичаме, обелваме и смиламе червените чушки. Смиламе доматите и ги варим в тава до получаване на гъсто доматено пюре. Изпържваме меката част на сварената тиква и я разбиваме на пюре. Смесваме тиквеното с доматеното пюре и смлените чушки. Подправяме със сол и захар, добавяме олиото, черния пипер, счукания карамфил и канелата на прах. Пържим лютеницата до поемане на мазнината. Насипваме в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 30 минути.

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Воденичарска каварма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Гъби в гювече

Прoдукти: 1 кг гъби, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка отцедено кисело мляко, 100 г кашкавал, 50 г краве масло, смлян черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме гъбите, след което ги поръсваме с лимоновия сок. Нарязваме ги на парченца и ги задушаваме в маслото, колкото да пуснат вода. Отделно смесваме разбитите жълтъци и отцеденото кисело мляко, добавяме сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме гъбите в гювечета и във всяко сипваме от соса. Покриваме с настърган кашкавал и запичаме във фурната.

Гъби по гръцки

Прoдукти: 300 г гъби, 1 глава лук, 1 чушка, 1-2 скилидки чесън, сол, 10-15 зелени маслини, 2-3 с.л. лимонов сок, 1 к.ч. зехтин, чубрица, черен пипер и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на ситно, а гъбите на средно големи парчета. Заливаме със зехтин и лимон, поръсваме с подправките и печем в силна фурна 10 минути. Разбъркваме ястието и прибавяме маслините. Поднасяме с чаша бяло вино.

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

Сладкиш с дюли

Прoдукти: 4 яйца, 400 г захар, 100 г маргарин, 1 ванилия, 1 кофичка кисело мляко, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода, 3 ч.л. лимонтузу, 5-6 едри дюли, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дюлите, почистваме сърцевината им и ги нарязваме на парчета. Загряваме кравето масло с 50 г захар и задушаваме нарязаните дюли до омекване. Разбиваме яйцата с останалата захар и ванилията на пяна. Добавяме размекнатия маргарин, а после смесеното със сода и лимонтузу кисело мляко и накрая брашното. Разбъркваме продуктите на гладка смес, изсипваме я в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Отгоре разпределяме дюлите и печем в загрята на 180°С фурна 20-30 минути.

Малки кексчета с банани и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.

Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.

Вретено от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, сол, черен пипер, 1 зелена салата, половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филето като шницели и леко го начукваме. Поръсваме шницелите със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязаните лук, гъби, орехови ядки и магданоз. Разпределяме охладената смес върху филетата и навиваме на рула. Нареждаме в намаслена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме рулата върху лист от зелена салата.

Вкусна риба капитан

Прoдукти: 1 риба капитан, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, 2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на шайби. Натриваме ги леко с черен пипер и щипка сол. Слагаме малко босилек. Подготвените рибни шайби потапяме в марината от 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. зехтин и сок от половин лимон. Престояват 20 минути, изваждаме ги и ги нареждаме в тавичка. Зариваме с маринатата и върху всяко парче слагаме кръгче лимон или домат. Покриваме тавичката с фолио. Печем рибата до готовност.

Салата с меден дресинг

Прoдукти: 5-6 филийки телешка шунка, 800 г смесена зелена салата, 8 доматчета чери, 1 авокадо; за дресинга: 5 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. мед, 1 с.л. едрозърнеста горчица, 1 скилидка счукан чесън, 1 ч. л. сол.

Нaчин на приготвяне: Измитата салата слагаме в голяма купа заедно с нарязаните на половинки домати. Авокадото разрязваме на две, отстраняваме костилката му и обелваме. Нарязваме го на ивици и прибавяме в салатата. Телешката шунка нарязваме на лентички и слагаме в салатата. Междувременно приготвяме дресинга, като всички съставки смесваме и разбиваме добре. Подправяме салатата с 6 с.л. от дресинга, а останалата част запазваме, ако е необходимо. Разбъркваме и сервираме.

Свинско с 8 подправки

Прoдукти: 1 кг свински врат без кости, 3-4 скилидки чесън, 1 морков, 2 кисели краставички, 2 с.л соев сос, 1 с.л дижонска горчица, кимион (на върха на ножа), индийско орехче, джинджифил, 1 к.л. чесън на прах, 1 щипка чубрица, мащерка, 1 ч.л. червен пипер, сол, 1 бира.

Нaчин на приготвяне: Измиваме, подсушаваме месото и го шпековаме с нарязаните чесън, морков и кисели краставички. Смесваме соевия сос с горчицата и с тази смес намазваме месото. Оставяме го 1 час, за да се овкуси. Смесваме всички сухи подправки и оваляме хубаво месото в тях. Слагаме го в йенска тенджера и наливаме бирата. Захлупваме с капак или фолио и печем в сгорещена на 250°С фурна. Сервираме със задушени зеленчуци, картофи или варен ориз.

„Чудни хапки” за предястие

Прoдукти: 1 кг картофи, 50 г шунка, 50 г кашкавал, 50 г пушени гърди, 50 г извара, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки и ги изпържваме от двете страни. Правим сандвичи, като между две филийки пържени картофи поставяме шунка, кашкавал или пушени гърди. Набождаме хапките с коктейлни клечки и нареждаме в подходящ поднос. Върху всяка хапка шприцоваме розичка от извара и поръсваме леко с червен пипер.

Мусака с кисело зеле и кайма

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 голяма кисела зелка, 5 с.л. мас, 2 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 1 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ивички и го задушаваме в 2 с.л. мас до омекване. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в останалата мас. Прибавяме каймата, доматеното пюре, магданоза, червения и черния пипер. Оставяме да ври на слаб огън. Разстиламе на пластове в тавичка ред зеле, ред кайма до изчерпване на продуктите. Слагаме мусаката да се пече в силна фурна. Когато е почти готова я заливаме с разбитите яйца, мляко, брашно, сол и допичаме във фурната до златиста коричка.

Пържоли в ризи

Прoдукти: 4 свински пържоли, 4 големи листа кисело зеле, 250 г гъби от буркан, 1 глава лук, 150 г кашкавал, зелев сок, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Пържолите разрязваме с остър нож, така че да се получи джоб и леко ги начукваме. Овкусяваме със сол и черен пипер отвън и отвътре. Нарязваме лука на ситно, гъбите на парчета, а кашкавала на кубчета. Пълним котлетите с тази плънка, завиваме ги в зелевите листа и нареждаме в намазнена тавичка. Сипваме 1/2 ч.ч. зелев сок, завиваме тавичката с фолио и печем в умерена фурна до готовност.

Македонски гювеч в пръстен съд

Прoдукти: 1 голяма кисела зелка, 1 пиле с дреболии, 3-4 македонски наденички, 3-4 глави лук, 1ч.ч. ориз, 1ч.ч. олио, червен и черен пипер, 1 ч.ч. бяло вино, 100 г стафиди, чубрица, джоджен и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и посоляваме пилето. В част от загрятото олио задушаваме нарязания лук, а след това прибавяме ситно нарязаните дреболии и ориза. Слагаме червен пипер, малко топла вода и задушаваме за 5-6 минути. Прибавяме стафидите, подправките и с тази смес пълним пилето. На дъното на керамичен съд слагаме пласт от нарязаното кисело зеле, върху него пилето, а наоколо редим наденичките. Покриваме месото с останалото зеле, наливаме виното и другата част от олиото. Захлупваме съда и печем в умерена фурна до пълна готовност.

Специалитет от кайма в глинен гювеч

Прoдукти:1 кг кайма, 5-6 с.л. галета, 5-6 кисели краставички (ситно нарязани), 250 г гъби от буркан (нарязани на ивици), 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 5-6 картофа, настъргани на едро ренде, черен пипер, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Всички продукти смесваме добре и изсипваме в глинен гювеч. Отгоре слагаме парченца краве масло и настърган кашкавал. Запичаме ястието в умерена фурна.

Праз в гювечета

Прoдукти: бялата част на 7-8 стръка праз лук, 150 г настърган кашкавал, 6 с.л. олио, по 1 яйце за всяко гювече, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и поръсваме със сол и черен пипер. Задушаваме в олиото до омекване. Наръсваме с червен пипер и разпределяме нарязания праз в гювечетата. Правим с лъжица вдлъбнатина в средата и чукваме по 1 яйце във всяка порция. Наръсваме с кашкавал и запичаме в загрята фурна за около 10-12 минути. Поднасяме с кисели краставички.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ботаническата градина в Балчик

Всеки влязъл в балчишката ботаническа градина, е останал възхитен от багри, форми и хармония. Той винаги носи очарованието в себе си и изпитва желание пак да се върне. Няколко реда за началото ...

Лесни бухти

Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...

Кога кафето е опасно за сърцето?

Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...

Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Начало