ЗАКУСКА
Домашни кифлички
Прoдукти: 250 г брашно, 250 г безсолна извара, 2 пакетчета краве масло, 150 г конфитюр, 1 щипка сол, пудра захар, ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в плитък съд, прибавяме размекнатото масло, изварата и солта. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 3-4 см. Нарязваме кората на малки квадратчета, поставяме във всяко лъжичка конфитюр, прегъваме и притискаме краищата. Готовите кифлички нареждаме в тава /тавата не се намаслява/ и печем в много силна фурна. Още топли овалваме кифличките в расмесена с ванилията пудра захар.
ОБЯД
Супа от пилешки бульон
Прoдукти: 4 ч.ч. пилешки бульон, 1 морков, 2 картофа, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в маслото нарязания на кубчета морков. Прибавяме картофите - също нарязани на кубчета, заливаме с 2 ч.ч. бульон и варим, докато картофите омекнат. Добавяме останалия бульон, посоляваме и подкиселяваме супата, кипваме и отстраняваме от огъня. Застройваме с разбитото в прясното мляко яйце, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Бърз кебап със зеленчуци
Прoдукти: 600 г крехко свинско месо от плешката, 4 домата, 4 пиперки, 3-4 картофа, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, пиперките, лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме в тенджера под налягане. Покриваме го с нарязаните зеленчуци и добавяме настърганите домати, чесъна и мазнината. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и стрита чубрица и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин. Преди поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.
Кекс с локум
Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Ориз със скариди и чушки
Прoдукти: 200 г ориз, 200 г скариди, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 2-3 с.л. олио, 2 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. соев сос, сол.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза във вряща подсолена вода и варим, докато омекне. Прецеждаме, заливаме със студена вода и отново прецеждаме. Нарязваме лука на ситно и го пържим в сгорещеното олио до пожълтяване. Прибавяме нарязаните на тънки ивички чушки и скаридите. Пържим, докато чушките поомекнат. Прибавяме ориза и пържим, като непрекъснато бъркаме. Щом оризът започне да потъмнява, сипваме соевия сос, прибавяме разбитите с малко сол яйца и задушаваме 2-3 мин.
Плодово парфе
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 2 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. захар, 7-8 бишкоти, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 с.л. стафиди, 300 г кайсии, 100 г сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Слагаме желатина в малко вода и го разтваряме на водна баня. Разбиваме яйцата с киселото мляко и захарта и прибавяме разтворения желатин. Загряваме за малко сместа на слаб огън. В намаслена тавичка нареждаме кайсиите, които сме почистили от костилките и сме разрязали наполовина. Върху кайсиите нареждаме бишкотите. Прибавяме към желатиновата смес смлените орехи, ситно нарязаните сливи и бишкотите. Разбъркваме и изсипваме сместа върху бишкотите. Оставяме парфето да желира в хладилника. След това го обръшаме в широка чиния и го нарязваме на парчета.
Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се прове...
Котлети с желирани лукчета Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г...
Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема н...
Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...