ЗАКУСКА
Млин
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 250 мл вода; зa плънката: 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от брашното, оцета, солта и водата. Месим тестото около 20 мин и след това го разделяме на 10 топчета, които оставяме да почиват 15 мин на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца и киселото мляко. На големия котлон на печката /или на плочата на печката/ запичаме корите една след друга. В намаслена тава слагаме три от корите, като всяка кора напръскваме с разтопено краве масло. Върху третата кора слагаме 1/4 от плънката. Нареждаме още три кори, като също ги напръскваме с масло. Върху шестата кора разстиламе половината от останалата плънка. Нареждаме отгоре още три кори, напръскани с масло. Разстиламе останалата плънка и покриваме с последната кора. Напръскваме отгоре с останалото масло /половината от цялото количество/, нарязваме млина на ромбове и го печем в умерено загрята фурна. Поръсваме опечения млин с вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме го топъл.
ОБЯД
Празнична супа
Прoдукти: 400 г агнешки дреболии, 1 глава лук, 1 чушка, 1 парче целина, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 к.ч. краве масло, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 3 стръка зелен лук, джоджен, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме дреболиите 15 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и ги нарязваме на ситно. Сипваме ги в тенджера със студена вода. Слагаме тенджерата на огъня и когато водата заври, прибавяме ситно нарязания лук, чушката и целината. Оставяме зеленчуците да се варят заедно с дреболиите около 30 мин. После слагаме ориза и ситно нарязания зелен лук и продължаваме да варим, докато оризът омекне. Преди да отстраним от огъня, застройваме супата с разбитите в киселото мляко яйца. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан джоджен. При поднасянето във всяка чиния поръсваме по малко от маслото, което сме запържили с червен пипер.
Пълнена агнешка плешка с ориз и картофи
Прoдукти: 1 агнешка плешка, 1 комплект агнешки дреболии, 2 връзки пресен лук, 500 г картофи, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, черен и червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода и ги нарязваме на ситно. В половината от мазнината запържваме 1 връзка ситно нарязан лук. Зачервяваме с червен пипер и прибавяме дреболиите. Задушаваме 10 мин и добавяме ориза и ситно нарязан джоджен. Подправяме с черен пипер и сол, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и готвим, докато оризът набъбне. Правим разрез в плешката и пълним с част от оризовата смес. Зашиваме я, намазваме я с останалото олио и я слагаме в средата на голяма тава. От едната страна слагаме нарязаните картофи, размесени с останалия ситно нарязан лук, а от другата страна разстиламе останалата оризова плънка. Наливаме 2 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите и печем в силна фурна.
Торта “Трубадур”
Прoдукти: 6 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 4 с.л. брашно, 2 с.л. какао; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 2 с.л. кристална захар, 1 с.л. розова вода; зa крема: 150 г краве масло, 2 ч..ч. смлени орехи, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 1 ч.л. розова вода; за поръсване: едро нарязани препечени бадеми или орехи и настърган шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме поотделно жълтъците и белтъците. Към гъстия белтъчен сняг при постоянно бъркане последователно сипваме лъжица по лъжица брашното, захарта, разбитите жълтъци и какаото. Разбиваме, докато получим еднородна смес. Изсипваме в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем в умерена фурна. Отделно разбиваме на пяна маслото за крема със захарта. Прибавяме млякото, розовата вода и орехите. Ароматизираме с розова вода и разбиваме с миксер. Приготвяме и сиропа от водата, захарта и розовата вода. Изваждаме изпечения блат, оставяме го да изстине и го разрязваме хоризонтално на три части. Поръсваме със сироп и мажем крем между частите. Намазваме тортата с крем отстрани и отгоре. Облепяме я с печените бадеми и поръсваме с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Дроб сарма със спанак в гювечета
Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.
Ягодов мус с малинов ликьор
Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.
Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...
Страхотно е да пътешествуваш по света. Но изживяването е още по-незабравимо, когато в него се включат и кулинарните приключения. Прекрасният остров Санторини Названието си този гръцки остров...
Една от най-характерните особености на любителските овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за прераб...