ЗАКУСКА
Милинки със сух хляб
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от макарони
Продукти за 4 порции: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.
Прясна риба на фурна
Продукти за 4 порции: 1 кг прясна дребна речна риба, 6 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и посоляваме рибата. Нарязваме лука на едро и го задушаваме в олиото и 2-3 с.л.вода. Добавяме червения пипер, зърната черен пипер и дафиновия лист. Изсипваме сместа в тавичка и нареждаме отгоре рибките. Печем в умерена фурна.
Ориз с конфитюр от малини
Прoдукти: 100 г ориз, 500 мл прясно мляко, 2 с.л. ром, 4 яйца, 40 г захар, 6 с.л. конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и подслаждаме. Прибавяме рома и добре разбитите жълтъци. Намазваме тавичката с олио и разстиламе сместа. С част от захарта разбиваме белтъците и постепенно прибавяме конфитюра, като бъркаме леко. Намазваме с тази смес ориза. Слагаме във фурната за 15 минути. Сервираме десерта топъл.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от алабаш
Продукти за 4-5 порции: 1 алабаш /около 500 г/, 4 с.л. овесени ядки, 1 яйце, 2-3 с.л. галета, сол, краве масло и олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме алабаша на едро ренде и го варим на пара. Сваляме го от огъня и разбъркваме с овесените ядки и яйцето. Посоляваме на вкус. Оставяме сместа да престои 30 мин, прибавяме малко галета и омесваме. Оформяме кюфтета, които овалваме в галета и пържим в смес от олио и масло.
Карамелизирано грозде
Прoдукти: 200 г черно грозде, 200 г бяло грозде, 200 г захар, 100 мл ром, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Избираме гроздове с по-едри зърна, измиваме ги, подсушаваме и оронваме зърната. Във всяко зърно забиваме клечка за зъби. В метален съд разтопяваме захарта заедно с рома. Изчакваме да карамелизира добре и намаляваме огъня. Потапяме всяко зърно първо в карамела, а след това в купичка с вода. Нареждаме зърната в плитка чиния, която сме покрили с лозови листа.
От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...
Пикантни скариди Прoдукти: 400 г скариди, 30 г краве масло, 1 с.л. олио, 2-3 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 с.л. лимонов сок, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме чесъна на ситно, а лютите чушл...
Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна пом...
Верона е един невероятно красив град, който в известна степен остава в сянката на Венеция. Въпреки това уникалната архитектура на града и световно известните забележителности като Арената и Къщата на ...