Още рецепти » 03 октомври

 03 октомври

ЗАКУСКА

Сандвичи с кайма

Прoдукти: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.

ОБЯД

Супа от леща и бекон

Прoдукти: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; за хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата. В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука, бекона и останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне. Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.

Бъбреци с гъби

Прoдукти: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. След това заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

ВЕЧЕРЯ

Пържени домати със сирене

Прoдукти: 8 малки твърди домата, 60 г сирене, 1 яйце, брашно, галета, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, издълбаваме сърцевината и ги напълваме с настърганото и намачкано сирене. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме ги в брашно, яйце и галета и пържим в голямо количество мазнина.

Плодова салата от круши

Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.

Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

Основни изисквания към дворната оранжерия

Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...

Маргаритки в градината

Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...

Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...

Начало