ЗАКУСКА
Сандвичи с кайма
Прoдукти: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.
ОБЯД
Супа от леща и бекон
Прoдукти: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; за хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата. В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука, бекона и останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне. Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.
Бъбреци с гъби
Прoдукти: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. След това заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.
Желирани пастички със смокини и грозде
Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.
ВЕЧЕРЯ
Пържени домати със сирене
Прoдукти: 8 малки твърди домата, 60 г сирене, 1 яйце, брашно, галета, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, издълбаваме сърцевината и ги напълваме с настърганото и намачкано сирене. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме ги в брашно, яйце и галета и пържим в голямо количество мазнина.
Плодова салата от круши
Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.
Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.
Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата,...
Още от ранна пролет фирмите за цветя започват да предлагат прелестни маргаритки под името остеоспермум. Обикновено те са достатъчно закалени и спокойно понасят отрицателни температури от 3-4 градуса. ...
От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...