Още рецепти » Рецепти от Изтока

 Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили.
Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарства от билки и редки насекоми и животни. Използването на тези еликсири предизвиквало недоверие, тъй като съставките на рецептите оставали тайна. Съвременната наука също се занимава с този въпрос: учените търсят начин за подмладяване на клетките. Но дългоочакваното откритие не се е превърнало във факт.
Древните китайци са познавали различни от традиционните начини на лечение, при които използвали вътрешните резерви на човешкия организъм. Сега ще ви разкажем за тях.

Какво е ЦИ?

Този термин произхожда от Китай. Според източната медицина енергията ци е основен елемент на човешкото тяло, тя е силата, която поражда живота. В света има и други култури, които признават под една или друга форма съществуването на жизнената енергия ци: при японците – това е ки, на санскрит – прана, а в Тибет – лунг. В традиционната медицина такова понятие не съществува, въпреки че ролята на енергията на молекулно ниво се признава. Именно заради това възможностите на традиционната медицина в лечението на хроничните болести са твърде ограничени.
В процеса на жизнената си дейност ние постоянно получаваме и използваме жизнената енергия ци. Тя служи за „гориво” на нашето тяло и се съдържа в източниците около нас: природата, храната, работата, изкуството, красотата, творческия порив, взаимоотношенията с хората, любовта и привързаността. Когато не се захранваме с тези източници на ци, нашите запаси от жизнена енергия намаляват, което води до хронични заболявания и липса на самочувствие. Древните даоски мъдреци са отделяли особено голямо значение на сексуалната енергия, която при жените се съхранява в яйчниците и се натрупва по време на секса.
Благодарение на древнокитайските трактати, които са се запазили през хилядолетията до наши дни, съвременната жена може да използва огромния енергиен потенциал, даден й от природата, да натрупва и поддържа сексуална енергия, а също да я трансформира и насочва в други органи.
Споменатият по-горе процес на оздравяване даосите наричат „вътрешна алхимия”, която връща на органите дадената им по рождение любов, радост, нежност и доброта. При това женската сексуална енергия става част от жизнената енергия ци, удължаваща младостта и трансформираща се в по-висши форми на енергия. Пълноценният сексуален живот оказва огромно влияние на здравето на жената и нейното емоционално състояние. Случва се, под влиянието на различни фактори – както вътрешни, така и външни – сексуалният потенциал на жената да намалее: намалява нейното либидо, затруднява се достигането на оргазъм.
Защо се понижава нивото на сексуалната енергия?
Сексуалното желание е един вид барометър на женското благополучие. Кои причини водят да намаляване на либидото?

На първо място това са проблемите със здравето.

1. Общи заболявания:


- депресия,
- хронични инфекции,
- диабет,
- болести на сърцето, белите дробове,
- онкологични заболявания.

2. Гинекологични заболявания:


- хронични болки,
- остри и хронични възпаления на половите органи,
- миома на матката,
- ендометриоза.

3. Периоди, свързани с промени в хормоналното състояние на жената:


- климакс,
- кърменето на дете.

4. Операции:


- отстраняване на яйчниците,
- отстраняване на матката.

5. Травми:


- счупвания или травми на костите на таза,
- травми на гръбначния мозък.

6. Прием на лекарства:


- орални контрацептиви,
- сънотворни и успокояващи медикаменти (барбитурати),
- лекарства за сърце (дигоксин, бета-блокери).

7. Вредни навици:


- пушене,
- алкохолизъм,
- наркотици.

Ако страдате от едно от изброените заболявания, а също така сте преживели травма или операция, консултацията с лекар е задължителна.

Кой е в рисковата група?

Изследванията свидетелстват, че намаляването на либидото може да се дължи на няколко основни причини:

• здравословни проблеми,
• финансови проблеми,
• отговорна работа,
• семейни задължения,
• умора.

Жените, които чувстват физически и емоционален дискомфорт рядко се интересуват от секс, а когато се стигне до интимната близост, не могат да изпитат оргазъм.
Съвременният феномен „супержена” е добавил към дългия списък на битовите и обществени грижи и задълженията на работното място. Въпреки, че отговорността за материалното осигуряване на семейството е споделена, повечето представителки на нежния пол се чувстват отговорни за домакинството, а също така за децата и тяхното образование. Саможертвата се е превърнала в основен девиз на много жени. Те са се нагърбили с хиляди задачи, чието реализиране е истински подвиг, но това не ги кара да се чувстват горди, а изтощени.
Многото грижи потискат жената и не й позволяват да възстанови енергийните си загуби. Във връзка с това се нарушава равновесието между отдаваната и получаваната енергия ци, в полза на първата, което често става причина за хронични заболявания, включително и гинекологични.

Пресметнете своя потенциал на енергията ЦИ

1. В таблицата напишете тези занимания, които ви зареждат с положителни емоции.

2. След това направете списък на всичко, което ви лишава от енергия и оптимизъм.

3. Сега отбележете колко време отделяте през седмицата за всяко едно занимание.

4. Пресметнете количеството време във всяка колонка, за да научите своя енергиен потенциал.Какъв е вашият енергиен потенциал? Ако е положителен, чудесно! Имате поразително отношение към заобикалящия ви свят. Наслаждавате се на живота във всичките му прояви.

Но как да постъпите, ако потенциалът ци е отрицателен?

Как да възстановите напълно запасите си от ЦИ?

1. Отделяйте повече време за това, което ви доставя радост: общуване с децата, приятелите, любимия човек, музика, творчество. Представете си, как би се променил животът ви, ако всеки ден намирате още мъничко време, за да взаимодействате с източника на вашата ци. Трудно намират време за това жените, които с всички сили осигуряват финансите на своето семейство, и тези, които са на отговорна работа или гледат малки деца. Даже незначителните промени в отношението към себе си могат да окажат чудодейно въздействие на баланса на вашата енергия и качеството на живот.

2. Правете всичко с удоволствие. Променете отношението си към обикновените вещи и занимания: търсете радост във всичко. Например, хранете се с удоволствие. Храната е един от основните източници на енергия за човека. Усещайте ползата от хранителните вещества, микроелементи и витамини, които се съдържат в хранителните продукти. Те са необходими за правилното функциониране на органите. Поглезете се: хапнете натурален шоколад или любимото ви лакомство – сладките неща свалят стреса. Не се съдете прекалено жестоко за изядените излишни калории. Позволете си лукса да бъдете самата себе си.

3. Отделяйте повече време за спорт. Физическите упражнения увеличават притока на кръв в мускулите, а това освобождава допълнителна енергия. Натоварването трябва да бъде с мярка: никога не се преуморявайте. По време на заниманията с фитнес, следете за баланса на ци. Ако сте новак в тази работа, заемете се с „меко” физическо натоварване, като дихателната гимнастика цигун, йога, пилатес упражнения. Ще се почувствате бодри и силни след упражненията. Не пренебрегвайте силата на вашите мисли: представете си, как при вдишване тялото ви се пълни с розова прозрачна топла енергия, как тя прониква във всяка клетка на организма и я зарежда със светлина. Не се съмнявайте: всичко става точно така, както го усещате.

4. Отделяйте време за медитация, която повишава нивото на сексуалната енергия, подобно на практиката на вътрешната усмивка. Времето е пари, но инвестициите, вложени в здравето наистина имат смисъл и стократно се възвръщат. Използвайте за медитация обедната почивка, също и времето, докато пътувате в градския транспорт или сте под душа.

5. Не забравяйте за секса! Няма нищо по-прекрасно и божествено от усещането, което изпитваме, когато правим любов. Когато повишите жизнената си енергия ще почувствате по-голяма потребност от секс. Използвайте това! Отнасяйте се с уважение към своята сексуалност. Отделяйте време за секс и сексуални игри, не се ограничавайте. Това ви е необходимо, вие сте Жена, Кралица! Фантазирайте! Експериментирайте! Наслаждавайте се на живота във всичките му прояви.

6. Обичайте себе си и света, който създавате. Ценете близките си. Благодарете на себе си за това, което правите, а на съдбата – за това, което имате. И вашият енергиен потенциал ще бъде безграничен.

Пожелаваме ви любов, здраве и енергия!


Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Ha детето му тече кръв от носа

Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...

ДЕКОРАТИВНИТЕ ЛЕПЕНКИ

Цветята са неотменна част от нашия дом и неговата украса. Става дума не само за живи цветя, а и за цветни шарки, орнаменти, рисунки и фотографии, които в последно време присъстват практически във всич...

Оранжерия-пирамида удвоява добивите

Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с ф...

Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на ...

Начало