Още рецепти » 13 юли

 13 юли

ЗАКУСКА

Питки с кайма

Прoдукти: 500 г готово тесто, 500 г кайма, 200 г сирене, 250 г кашкавал, 3 яйца, 3-4 лъжици олио, 2 лъжици кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на 20 еднакви части и от всяка оформяме топка, а после я разточваме на питка с диаметър 12-13 см. Омесваме каймата с натрошеното сирене, кашкавала, яйцата (отделяме 1 жълтък), олиото, киселото мляко, черния пипер и сол на вкус. Разделяме каймата на 10 равни части и всяка слагаме върху една от десетте питки във форма на сплескано кюфте. Покриваме с останалите десет питки и защипваме краищата им добре. Нареждаме питките една до друга в намаслена тава, намазваме с разбитото яйце и ги печем в умерена фурна 35 минути.

ОБЯД

Кремсупа от риба

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 3-4 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, 2 стръка целина, 1 к.ч. натрошено фиде, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме рибата в тенджерата заедно с целите обелени домати, главата лук, разрязана на две, едро нарязаните магданоз и целина. Наливаме 7-8 ч.ч. вода, посоляваме и кипваме на огъня. След това намаляваме котлона и варим, докато рибата омекне. Пасираме сварената риба заедно със зеленчуците и я връщаме в тенджерата. Прибавяме олиото и доматеното пюре, подправяме с черен пипер и слагаме отново на огъня. Щом супата заври, слагаме фидето и варим, докато омекне.

Свинско с гъби

Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 12 флейки, които начукваме с мокър кухненски чук, посоляваме, поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното, потапяме ги в разбитите яйца и ги изпържваме от двете страни в силно загрятото олио. Изцеждаме ги и ги разпределяме в 4 пръстени гювечета, а в същата мазнина запържваме нарязаните на ивички гъби заедно със ситно нарязания лук. Наливаме виното, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато гъбите омекнат. Посоляваме задушените гъби и ги разпределяме по гювечетата. Във всяко гювече слагаме също така по 1 с.л. настърган кашкавал. Печем в умерена фурна, докато кашкавалът се зачерви.

Шоколадова орхидея

Прoдукти: 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. захар, 1 кофичка сметана, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме с малко вода на водна баня. Прибавяме маслото на парченца и 4 с.л. захар. Бъркаме сместа 15 мин, след което прибавяме жълтъците, а накрая - разбитите на сняг белтъци. Получената смес изсипваме в намазана с масло тавичка и оставяме да стегне през нощта в хладилника. На следващия ден изваждаме тавичката и потапяме дъното и в малко гореща вода. Разбиваме сметаната с ванилията и 2 с.л. захар и с помощта на шприц украсяваме с нея цялата повърхност на сладкиша.

ВЕЧЕРЯ

Талиатели огретен

Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган пармезан, 1 с.л. ситно нарязан лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в половината от мазнината заедно с каймата. Щом каймата се запържи, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато течността се поизпари, прибавяме доматения сок и оставяме сместа да ври 45 мин на тих огън. Изчакваме да изстине и добавяме разбитите яйца и наситнения магданоз. Отделно сваряваме пастата в голямо количество подсолена вода. След това я отцеждаме и запържваме с останалия зехтин. Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината талиатели, отгоре разстиламе половината кайма и поръсваме с половината пармезан. Покриваме с остатъка от пастата, разстиламе отгоре другата кайма и заливаме със смес от сметаната и останалия пармезан. Печем 15-20 мин във фурна, загрята до 200°С.

Сладоледено парфе

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 200 г захар, 1 с. л. брашно, 2 с. л. желатин, 200 г течна сметана, по 2 с. л. отцедени разноцветни плодове от сладко - вишни, смокини, портокалови кори, 1 пакетче ванилена захар, 500 г готов сладолед (шоколадов, ягодов, портокалов).

Нaчин на приготвяне: Жълтъците разбиваме с 2 с. л. захар, добавяме брашното и прясното мляко. Сместа варим, докато се сгъсти, като бъркаме непрекъснато. Охлаждаме и смесваме с предварително разтопения на водна баня желатин. Сметаната разбиваме с ванилията и 3 с. л. захар, а белтъците - с останалата захар. Към тях постепенно прибавяме по малко от жълтия крем и от разбитата сметана. Бъркаме, докато получим пухкав крем. Прибавяме отцедените плодове (по-едрите нарязваме на парченца). Стените и дъното на тортена форма покриваме с пласт от леко размекнатия сладолед. В средата изливаме сметановия крем и слагаме във фризера или в камерата на хладилника. Замразеното парфе поднасяме, обърнато в тортена чиния.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Планински кът насред моравата

Къде е мястото на алпинеума? Това е първият въпрос, на който трябва да намерите отговор. Разположете каменната градина на открито място, например, на терасата, редом с ъгълчето за почивка или около пъ...

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Пирожки

Пирожки с извара Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне...

Начало