ЗАКУСКА
Пържени фльонги
Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.
ОБЯД
Кремсупа от миди
Продукти за 4 порции: 12 едри миди, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. краве масло, 200 мл течна сметана или прясно мляко, 1 жълтък, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме мидите за 2 часа в студена вода, след което ги почистваме и измиваме много добре. После ги заливаме с вряла вода и варим, докато се отворят. Изваждаме месото и го оставяме на топло. Нарязваме на ситно морковите, магданозения корен и лука и леко ги запържваме в сгорещеното масло. Поръсваме брашното и също го позапържваме. Разреждаме с прецедения горещ бульон от мидите и варим, докато корените омекнат. Пасираме супата, посоляваме на вкус и кипваме на огъня. Застройваме с разбития в сметаната жълтък, сипваме супата в чиниите за сервиране и във всяка чиния слагаме по малко от нарязаните миди.
Пълнена риба с гъби
Продукти за 4 порции: 4 риби, 60 г краве масло, 200 г гъби, 2 с.л. олио, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я намазваме с част от маслото. Нарязваме гъбите на дребно и ги задушаваме в олиото. Прибавяме 2 с.л. ситно нарязан магданоз и подправяме с черен пипер и сол. Пълним рибите с тази смес и ги завиваме в намаслено домакинско фолио. Нареждаме ги в тавичка, наливаме 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме лимоновия сок с останалото разтопено масло и варим 5-6 мин на умерен огън. Подправяме с черен пипер и сол и поръсваме с наситнен магданоз. Заливаме опечената риба с така приготвения сос.
Тригуни
Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бакпул-вер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с раз-топеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.
ВЕЧЕРЯ
Шунка с червен лук
Продукти за 4 порции: 4 резенчета шунка, половин пакетче краве масло, 3 глави червен лук, 1 равна с.л. пудра захар, 3 с.л. ябълков оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В огнеупорна тенжерка затопляме шунката в разтопеното масло. Нарязваме червения лук на ситно и го запържваме отделно от шунката. Добавяме пудрата захар и ябълковия оцет, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да ври 2-3 мин, като непрекъснато бъркаме. Заливаме шунката с така приготвения сос и сервираме веднага.
Мляко с оризово брашно
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 120 г оризово брашно, 250 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в кипящото мляко. Отделно при непрекъснато бъркане сипваме оризовото брашно в 1 ч.ч. вода. След това сипваме брашното при млякото и оставяме да заври. Отстраняваме от огъня и когато поизстине, ароматизираме с ванилията и разсипваме в купички за сервиране. Поднасяме десерта топъл или студен. По желание можем да го полеем с плодов сироп.
Колкото и да са красиви рибките и другите различни животинки, напълненият съд с вода без растителност е трудно да се нарече аквариум. Водораслите, освен че оформят декоративния завършек на аквариума, ...
Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригоде...
Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...
АВАНТ 150 ЕК - Лозя - гроздови молци, цикади, лозова листозавивачка; Домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито) - памукова нощенка; Пъпеши, тикви и дини (отглеждан...