ЗАКУСКА
Бутерки с колбаси
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 200-300 г меки колбаси, 150 г домашна лютеница.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме го отгоре с равномерен пласт лютеница. Нарязваме колбаса на лентички, които разпределяме върху тестото. Завиваме тестените правоъгълници на пурички и ги нареждаме в тавичка. Печем ги до бухване и порозовяване в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Сурова супа от домати
Прoдукти: 1 кг добре узрели домати, 1 глава лук, 3-4 листа целина, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Посоляваме и прибавяме ситно настъргания лук и ситно нарязаните листа от целина. Захлупваме съда и оставяме сместа да престои около 1 час. След това претриваме през цедка и разреждаме супата с вода до желаната гъстота. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Пилешки пилаф
Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави лук, 6 ч.ч. вода, 1 1/2к.ч. стафиди, 2 с.л. прясно мляко, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. Пускаме късчетата месо във врящата вода, към която прибавяме млякото, и ги варим докато омекнат. След това изваждаме месото и слагаме в бульона изчистения и измит ориз и ситно нарязания лук. Варим 25 мин, връщаме месото, прибавяме стафидите, посоляваме и задушаваме ястието на слаб огън още 10 мин.
Сладкиш с малини
Прoдукти: 500 г малини, 80 г захар, 24 броя бисквити, 100 мл вишновка, 200 мл вода, 500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 3 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме в дълбока купа водата и вишновката и в тази течност топим бързо бисквитите, след което ги редим в тортена форма - ред бисквити, ред малини и захар, втори ред бисквити. Върху тях разстиламе останалите малини, поръсваме със захар и покриваме с последните бисквити. Притискаме отгоре с чинийка и някаква тежест и оставяме на студено за 5-6 часа. През това време сваряваме млякото, прибавяме жълтъците и 3 с.л. захар и бъркаме, докато получим гъст крем. Изваждаме сладкиша от формата, поставяме го върху голяма чиния и го заливаме с крема.
ВЕЧЕРЯ
Фрикадели
Прoдукти: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.
Сладолед Нуга
Прoдукти: 500 г сладкарска сметана, 7 с.л. захар, 6 белтъка, 100 г счукани ядки от шам фъстък.
Нaчин на приготвяне: В сух тиган карамелизираме 5 с.л. от захарта. Разстиламе топлия карамел върху алуминиево фолио, изчакваме да изстине и го натрошаваме на ситно. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг и внимателно ги съединяваме с разбитата сметана, към която сме прибавили ситно натрошения карамел и счуканите ядки. Изсипваме сместа във форма за кекс, покриваме с полиетиленово фолио и слагаме във фризера за няколко часа. Преди сервиране нарязваме на филийки и украсяваме с натрошен шам фъстък.
Доматена кремсупа Прoдукти: 500 г добре узрели домати, 60 г краве масло, 1 парченце кожа от сланина, 1 малък морков, 1 малка глава лук, 1 парче целина, 3 ч.ч. бульон, 2 ч.л. нишесте, 1 ч.л. захар...
Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...
Ако кихате, ако гърлото ви боли или носът ви е запушен, това е по-скоро простуда. Но ако се появят главоболие, температура, силна отпадналост и болки в мускулите – това вече са признаци за грип. Най-в...
Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...