ЗАКУСКА
Млин
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 250 мл вода; зa плънката: 200 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко банично тесто от брашното, оцета, солта и водата. Месим тестото около 20 мин и след това го разделяме на 10 топчета, които оставяме да почиват 15 мин на топло. После от всяко топче разточваме по една тънка кора. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца и киселото мляко. На големия котлон на печката /или на плочата на печката/ запичаме корите една след друга. В намаслена тава слагаме три от корите, като всяка кора напръскваме с разтопено краве масло. Върху третата кора слагаме 1/4 от плънката. Нареждаме още три кори, като също ги напръскваме с масло. Върху шестата кора разстиламе половината от останалата плънка. Нареждаме отгоре още три кори, напръскани с масло. Разстиламе останалата плънка и покриваме с последната кора. Напръскваме отгоре с останалото масло /половината от цялото количество/, нарязваме млина на ромбове и го печем в умерено загрята фурна. Поръсваме опечения млин с вода и го завиваме с кърпа, за да омекне. Поднасяме го топъл.
ОБЯД
Македонска супа със зрял фасул и зеленчуци
Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 2 моркова, 1 тиквичка, 1 домат, 1 парче прясно зеле, 1 шепа коприва, 2-3 стръка пресен чесън, 4 с.л. зехтин, 1 щипка розмарин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта го изплакваме и го варим с 1 л прясна вода, докато омекне. Нарязваме морковите и чесъна на дребно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат и посоляваме. Сипваме сместа при боба и варим десетина минути на тих огън. После прибавяме ситно нарязаната коприва, зелето – нарязано на ивички и нарязаната на кубчета тиквичка. Варин още десетина минути и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със стрит розмарин.
Печено свинско месо в тесто
Продукти за 6 порции: 500 г готово тесто, 1 кг свинско месо, 500 г домати, 1 жълтък, 1 с. л. масло, 1 ч. л. олио, няколко клонки магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Разточваме 2/3 от тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник 20 х 30 см и слагаме месото в центъра. Краищата намазваме с жълтък и загръщаме като притискаме ръбовете. Останалото тесто разточваме и с него правим украса върху рулото във вид на решетка или други фигури, намазваме с останалия жълтък. Формата за печене обливаме с хладка вода, поставяме в нея рулото и печем 1 час във фурната. В смес от маслото и олиото запържваме доматите, посоляваме и подправяме с черния пипер и магданоза. Печеното нарязваме на по-едри парчета и сервираме с доматения сос.
Пудинг Пиньол
Прoдукти: 4 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. галета, 1 с.л. сметана /или прясно мляко/, 1 1/2к.ч. пудра захар, 1 ванилия, 2 1/2с.л. изцедени плодове от сладко, 2 с.л. захаросани портокалови кори, 2-3 с.л. натрошени обикновени бисквити, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с жълтъците и 1 к.ч. захар. Прибавяме навлажнената със сметаната /или млякото/ галета и навлажнените с рома натрошени бисквити. Прибавяме също така ситно нарязаните плодове и портокалови кори. Накрая като внимателно бъркаме, съединяваме с белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма и варим на водна баня около 1 час. Поднасяме готовия пудинг със сладък яйчен сос или с плодов сироп по избор.
ВЕЧЕРЯ
Кайма с варени яйца
Прoдукти: 500 г кайма, 50 г кашкавал, 3 яйца, 2-3 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 ч.л. сол,чубрица, черен пипер, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Варим яйцата 10 мин в кипяща вода, след което ги обелваме и ги нарязваме на кръгчета. Настъргваме лука, домата и кашкавала и ги смесваме с каймата. Прибавяме черния пипер, чубрицата и солта и омесваме. Разделяме сместа на 8 кюфтенца, които потапяме в брашното само от едната страна. Върху ненабрашнената страна на 4 кюфтета нареждаме кръгчета яйца. Слагаме отгоре другите кюфтета и изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Крем Меланж
Прoдукти: 750 мл прясно мляко, 5 яйца, 12 с.л. захар, 2 с.л. брашно /или нишесте/, 2 ванилии, 30 г желатин, 6 с.л. захар за карамелизиране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта и 500 мл мляко. Слагаме на огъня и щом сместа кипне, прибавяме брашното, разбито с малко вода и прецедено. Варим сместа 10 мин, прибавяме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Карамелизираме 6 с.л. захар, заливаме с останалото мляко и бъркаме, докато се разтопи карамелът. Прибавяме към желиращата смес. Накрая внимателно добавяме и белтъците, разбити на пухкав сняг. Разпределяме крема в чаши за сервиране и оставяме да се желира.
Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...
Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...
Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...