Още рецепти » 04 август

 04 август

ЗАКУСКА

Питка със сирене

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Студен борш

Продукти за 6 порции: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол

Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.

Грах с кайма

Продукти за 4 порции: 500 г кайма /смес/, 500 г пресен грах, 2 стръка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме граха, сваряваме го в леко подсолена вода и го оставяме да се отцеди. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорешеното олио заедно с каймата. След това поръсваме червения пипер и брашното и прибавяме обелените и настъргани домати и отцедения грах. Посоляваме на вкус, захлупваме и варим двадесетина минути на тих огън. Преди да отстраним от огъня, поръсваме със ситно нарязания копър.

Бърз сладкиш с кайсии и сметана

Прoдукти: 3 яйца, 1ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1/2 канела, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 500г обелени и нарязани на дребно кайсии, 200мл прясно мляко, 1 пакетче сметана на прах.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме олиото, брашното с бакпулвера и канелата, орехите и кайсиите. Объркваме всичко добре и изсипваме сместа в тава намазана с олио и поръсена с брашно. Печем сладкиша в умерена фурна. Изстинал намазваме със сметаната, която предварително сме разбили с прясното мляко.

ВЕЧЕРЯ

Средногорски омлет

Прoдукти: 200 г картофи, 8 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 100 г сирене, четвърт пакетче краве масло, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги нарязваме на филийки. Поръсваме с черен пипер и сол. Разбиваме яйцата с млякото, натрошеното сирене, сол, черен пипер. Сгорещяваме маслото, изсипваме яйчната смес, прибавяме картофите, които разполагаме във венец. Печем без да бъркаме. Накрая поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Крем “Ванилия” с нишесте

Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 15 бучки захар, 3 супени лъжици нишесте, 2 яйца, 1 прах ванилия, 1 чаена чаша вода.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме бучките захар в млякото, добавяме половината от водата. В другата половина от водата размиваме нишестето, прибавяме яйцата и разбиваме. След това сипваме сместа в млякото. Слагаме на огъня и бъркаме, докато се сгъсти добре. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разбъркваме и наливаме в предварително намокрени с вода чаени чаши, които запълваме до средата. Преди да поднесем, обръщаме всяка чашка в отделна чинийка и заливаме с някакъв сироп или сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби с лапад

Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Зимни супи с месо

Борш Прoдукти: 400 г говеждо месо, 200 г птиче месо, половин кисела зелка, половин глава сварено червено цвекло, 1 връзка корени за супа, 3-4 картофа, 2 с.л. свинска мас, 8 ч.ч. хлебен квас /или ...

Сибирският жен-шен ни пази от рак

Сибирският жен-шен принадлежи към семейство Araliaceae - Бръшлянови. Той е от същото семейство като прочутия китайски жен-шен (Panax ginseng) и се смята за негов близък роднина. Тъй като растението не...

Начало