Още рецепти » 04 септември

 04 септември

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; зa глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Чорба от черноморски сафрид

Продукти за 4 порции: 500 г черноморски сафрид, 1 к.ч. сухо бяло вино, 2 сурови чушки, 1 глава лук, 2 моркова, 3 картофа, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме рибата в 1,5 л вряща вода, посоляваме и наливаме виното. Варим на умерен огън, докато омекне. Обезкостяваме рибата и прецеждаме бульона. Отделно задушаваме в олиото нарязаните на малки парченца чушки, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и картофи. Заливаме задушения зарзават с бульона и прибавяме рибата. Варим чорбата още 20 мин на тих огън. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан копър.

Мусака - мозайка

Продукти за 4 порции:1 к.ч. ориз, 2 глави лук, 2 моркова, 1 глава целина, 3 картофа, 1 тиквичка, 1ч.ч. зелен фасул /нарязан на парчета/, 5 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Запържваме оризът в 2 с.л. от олиото, заливаме го с 300 мл гореща вода, посоляваме и оставяме да се свари. Нарязваме лука на филийки, а морковите, целината, тиквичката и картофите - на кубчета. Сваряваме нарязаните зеленчуци в подсолена вода като ги пускаме последователно: моркови, целина и лук. Накрая сипваме тиквичките и картофите. След като се сварят запържваме зеленчуците в останалата част от олиото и добавяме ориза и нарязаните на ситно 2 домата и магданоз. Разбъркваме сместа добре и подправяме с черен пипер и сол. В намаслена тавичка нареждаме един ред домати, нарязани на филийки, а върху тях изсипваме на равномерен пласт зеленчуковата смес и покриваме отново с ред филийки от домати. Заливаме с яйцата, разбити с прясното мляко. Печем в умерена фурна до зачервяване.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; зa сиропа: 600 г кристална захар, 2 ч.ч. вода

Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.

ВЕЧЕРЯ

Пържена риба с лучен сос

Продукти за 4 порции:1 кг едра риба, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 връзка магданоз, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на големи парчета, посоляваме, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещеното олио от всички страни до жълтокафяво. Оставяме ги да изстинат и заливаме със сос, приготвен по следния начин: Заливаме едро нарязания магданоз с 1-2 ч.ч вода и го варим 10 мин, след което прецеждаме отварата. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в маслото заедно с част от брашното. След това при непрекъснато бъркане разреждаме с магданозената отвара. Варим соса няколко минути, за да се посгъсти.

Маскарпоне с боровинки

Прoдукти: 300 г боровинки (пресни или замразени), 250 г захар, 200 мл ром, 250 мл вода; зa крема: 250 г маскарпоне или сирене Крема, 2 жълтъка, 60 г пудра захар, 4 ч.л. лимонов сок, 2 ванилии, 8 с.л. заквасена сметана.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата със захарта, варим 4-5 мин и добавяме боровинките и рома. Варим още няколко мин и охлаждаме. Отделно разбиваме с миксер сиренето, жълтъците, захарта с ванилиите и лимоновия сок. Накрая добавяме и сметаната. Разливаме боровинковата смес в стъклени купички и върху нея шприцоваме приготвения крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Покупка на диван – 10 златни правила

Колко често стоите в средата на мебелния магазин напълно загубени, слушайки магнетичното обяснение на продавача, безпомощно докосвайки немислимо скъпия диван или лавиците на подозрително евтината секц...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Остеопорозата се появява в детските години

Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениц...

Растителни отвари гонят вредителите

През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...

Начало