Още рецепти » 28 септември

 28 септември

ЗАКУСКА

Палачинки с гъбен сос

Продукти за палачинките: 2 яйца, 1 ч. ч. вода, брашно; за гъбения сос: 400 г гъби, 2 ч. ч. сметана, бучка масло, 3 с. л. коняк, 4 скилидки чесън, сол, черен пипер, олио.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме палачинки от изброените продукни и ги изпържваме на сач или в тиган. Нарязваме гъбите на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода, прибавяме сметаната, нарязания на ситно чесън и подправките. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко нишесте. Накрая сипваме коняка и отстраняваме от огъня. Поднасяме палачинките, залети с гъбения сос.

ОБЯД

Овча курбан-чорба

Прoдукти: 1 кг овче месо, 500 г овчи джолан, 300 г домати, 100 г лук, 80 г моркови, 80 г целина, 50 г корени от магданоз, 1 глава чесън, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме месото и джолана със студена вода и варим отначало на силен огън, а след като заврат - на слаб огън. Когато месото поомекне, прибавяме ситно нарязаните лук, моркови, целина и корени от магданоз, обелените скилидки чесън, обелените и ситно нарязани домати. След като месото се свари обезкостяваме и го нарязваме на малки парчета. Връщаме го в бульона, посоляваме и варим още 5-6 мин. Сервираме чорбата поръсена със ситно нарязан магданоз.

Бърз кебап със зеленчуци

Продукти за 4 порции: 600 г крехко свинско месо от плешката, 4 домата, 4 пиперки, 3-4 картофа, 2 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, пиперките, лука и картофите и ги нарязваме на филийки. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки и го слагаме в тенджера под налягане. Покриваме го с нарязаните зеленчуци и добавяме настърганите домати, чесъна и мазнината. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и стрита чубрица и наливаме 1 ч.ч. топла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 30 мин. Преди поднасяне поръсваме ястието със ситно нарязания магданоз.

Кекс с локум

Прoдукти: 2 яйца, 150 г захар, 250 г кисело мляко, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г брашно, 1 кутия локум, 50 г смлени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме олиото, киселото мляко със содата и брашното. Разбъркваме сместа много добре и я изсипваме във форма за кекс, която предварително сме намазали с масло и сме поръсили с брашно. Покриваме повърхността на кекса със ситно нарязания локум и смлените орехови ядки и печем в предварително загрята умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от макарони

Прoдукти: 250 г макарони, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 2 яйца, галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на дребно. Прибавяме ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, 1 цяло яйце и 1 жълтък. Разбъркваме сместа добре и от нея с мокри ръце оформяме топчетата. Овалваме ги в разбития на сняг белтък и в галета и ги изпържваме в горещо олио.

Плодова салата от круши

Прoдукти: 400 г круши, 25 г захар, половин лимон, 30 г стафиди, 50 г бадеми или орехи.

Нaчин на приготвяне: Обелените и почистени от семките круши нарязваме на филийки, поръсваме със захарта и напръскваме с лимоновия сок. Оставяме да престоят 30 минути на хладно. Поднасяме в стъклени чаши, поръсени със стафидите, счуканите бадемови или орехови ядки и настърганата лимонова кора.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Грижи за детската кожа

Младите майки трудно устояват на разнообразната бебешка и детска козметика, която залива пазара. Все пак нуждае ли се от нея невръстната кожа? Отговорът е: „да" между 0 и 3 години, „не" межд...

Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Капризите на фрезията

Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...

Самодивски чимшир в саксия

Самодивският чимшир произхожда от Северна Африка, Европа и Южна Америка. У нас растението е познато като джел или бодлива зеленика. Естествени находища има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица...

Начало