Още рецепти » 03 февруари

 03 февруари

ЗАКУСКА

Бърза баница без яйца

Прoдукти: 300 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, половин пакетче разтопено краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко, содата, разтопеното масло и натрошеното сирене. Прибавяме брашното и забъркваме гъсто тесто. Изсипваме тестото в намаслена тавичка и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме готовата баница от фурната и я поръсваме обилно с пудра захар, докато е още гореща.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с шунка

Продукти за 4 порции: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтита. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.

Телешко – голи сарми

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо, 2 с.л. свинска мас, 1 морков, 1 парче целена, 1 с.л. ориз, 3 яйца, 1 с.л. брашно, лимонена киселина, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Отделяме месото от костите и го прекарваме през месомелачка. Прибавяме към каймата 2 яйца, сварения ориз /оризът трябва да е добре сварен, за да не разкъсат сармите по време на варенето/, сол и ситно нарязан магданоз и омесваме добре. Оформяме от сместа мънички сарми. Отделно сваряваме бульон от костите, моркова и целината. Прецеждаме бульона и пускаме в него сармите. Оставяме ги да врат на умерен огън, докато изплуват на повърхността, което показва че са уврели. Приготвяме сос от третото яйце и брашното, разбъркваме и разреждаме с останалия бульон, като непрекъснато бъркаме. Оставяме соса за кратко време да поври със сармите, като разклащаме тенджерата. Подправяме соса с лимонена киселина и черен пипер на вкус и го сервираме топъл заедно със сармите.

Реване с ванилия

Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; за сиропа: 600 г крестална захар, 2 ч.ч. вода

Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли от телешки дроб

Продукти за 6 порции:1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Крем „Ананас”

Прoдукти: 500 г сметана, сокът от 1 лимон, 1 компот от ананас, 1 ч.ч. пудра захар, 4 ч.л. желатин, 2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Плодовете от компота нарязваме на малки парченца. Накисваме желатина в малко хладка вода и го оставяме добре да набъбне. Загряваме сока от компота и в него с бъркане, без да позволяваме да завира, разтваряме набъбналия желатин. Оставяме да поизстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Прибавяме с биене един по един жълтъците и лимоновия сок. Избъркваме добре. Разреждаме със сока от компота и прибавяме парчетата ананас. Разбиваме белтъците с кристалната захар на гъст сняг и лъжица по лъжица го объркваме в крема. Тази хомогенна смес наливаме в купичките и оставяме в хладилника поне 3-4 часа, за да стегне добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Консервиране на свинско месо

Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...

12 съвета за перфектните домакини

Ползата от тяхното прилагане е голяма, усилията - минимални, резултатът - повече от блестящ. Сигурни сме, че нашите съвети за идеални и не толкова идеални домакини, желаещи да постигнат съвършенството...

Как да сготвим равиоли

Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...

Начало