ЗАКУСКА
Баница с печени кори
Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.
ОБЯД
Шарена чорба
Прoдукти: 1 ч.ч. пресен зелен боб, 1 к.ч. зелен грах, 1 домат, 1 морков, 1 голяма глава лук, 1 скилидка чесън, 1 к.ч. ситно нарязана целина, 3 с.л. олио, 4 с.л. ориз, 3 с.л. настъргано сирене, черен пипер, сол, 1-1,5 л вряща вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото и 2-3 с.л. вряща вода. Прибавяме ситно нарязаните моркови, целина и домати и продължаваме задушаването. Заливаме с водата, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим 10 мин на тих огън. Добавяме граха, зеления фасул и ориза. Когато продуктите се сварят, отстраняваме чорбата от огъня и поръсваме с настърганото сирене.
Пълнени картофи с кайма
Прoдукти: 9 средно големи и кръгли картофа, 4 домата, 300 г кайма, 100 г сирене, 100 г шунка, 200 г кашкавал, половин глава лук, 3 стръка магданоз, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, олио, сол, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги издълбаваме. Слагаме ги в подсолена вода и леко ги сваряваме. Изваждаме ги внимателно и ги пълним със смес от ситно нарязания и задушен лук, каймата, настърганите домати, сиренето, шунката, червения пипер, солта и чубрицата. Слагаме ги в йенски съд и заливаме с вода и олио до половината. Печем в умерена фурна, похлупени с капак. Малко преди да ги извадим от фурната ги заливаме с размито в малко вода брашно и поръсваме с настърган кашкавал. Украсяваме с наситнен магданоз.
Карамелизиран пъпеш
Прoдукти: 1 пъпеш, захар на вкус; зa заливката: 1 кофичка кисело мляко, 4-5 с.л. кафява захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, изчистваме го от семките и го нарязваме на резени, които редим в тавичка. Посипваме със захарта и изпичаме на силна фурна. Отделно разбиваме млякото с кафявата захар, орехите, канелата и изсипваме върху запечената смес. Връщаме отново, докато се зачерви леко отгоре. По желание прибавяме и яйца. Сервираме десерта студен, поръсен с ядки.
ВЕЧЕРЯ
Панирано пиле
Прoдукти: 1 пиле, 3 яйца, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го обезкостяваме. Разбиваме жълтъците и ги разреждаме с бирата. Посоляваме и прибавяме брашно, колкото да получим рядко тестол Внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме парчетата пилешко месо в така приготвената паста и ги пържим в сгорещеното олио.
Френски крем
Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...
Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...
Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...