ЗАКУСКА
Тиганици от сухари
Прoдукти: 300 г сухари от бяло брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. захар, 2 ябълки, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сухарите на ситно и ги накисваме в млякото. След 30 мин прибавяме обелените и настъргани ябълки, захарта и разбитите яйца. Оформяме от сместа тънки питки, които изпържваме в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Супа от карфиол с брашнена застройка
Прoдукти: 1 малка глава карфиол, 2-3 ч.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола в подсолена вода, изваждаме го и го накъсваме на малки розички. Връщаме в тенджерата и отново кипваме. Прибавяме брашното, размито в студена вода и варим десетина минути на тих огън. Накрая посоляваме, поръсваме с настъргана лимонова кора и отстраняваме от огъня. Сипваме топлото мляко, слагаме маслото и поръсваме с наситнен магданоз.
Гювеч с ориз и картофи
Прoдукти: 3 картофа, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, джоджен, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, а след малко и картофите, нарязани на колелца. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим, докато картофите поомекнат. Прибавяме ориза и настърганите домати. Изсипваме ястието в гювеч и печем, докато остане на мазнина. Поръсваме готовия гювеч с прясно нарязан джоджен.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Котлети от леща
Прoдукти: 1 кг леща, 2 с.л. брашно, 3-4 яйца, сол, черен пипер, 1 глава лук, магданоз, 3 с.л. масло, галета
Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитата и изчистена леща. Отцеждаме и я пасираме. Смесваме я с наситнените лук и магданоз, яйцата, брашното, 1 с.л. масло и подправките и разбъркваме хубаво. От това пюре оформяме питки, които овалваме в галета, топим в разбито яйце и пържим в сгорещено масло до поруменяване. Поднасяме ги със сос или със зелева салата.
Крем Прованс
Прoдукти: 300 г изцедено кисело мляко, 1 ч.л. какао, 1 с.л. сладко от ягоди или малини, 2 с.л. шоколадов топинг (течен шоколад), сметанов спрей.
Нaчин на приготвяне: Разделяме изцеденото мляко на две. Едната половина объркваме с какаото и шоколадовия топинг, а другата – със сладкото. Редуваме на пластове в прозрачна чаша. Украсяваме със сметана и парченце плод от сладкото.
Старобългарската напитка е преминала през вековете благодарение на постоянството на нашите винари. Някои я сравняват с италианския вермут, въпреки че думата "вермут" е немска и означава &quo...
За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...
Една древна китайска поговорка твърди, че всеки човек влиза в рая през градината, която сам е посадил и отгледал. Представите ни за рая са твърде различни. За множеството от хората това е стандартнат...
Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае ...