Още рецепти » 05 февруари

 05 февруари

ЗАКУСКА

Болярски тутманик

Прoдукти: 1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 500 г сирене, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1/2ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в прясното мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. Отделяме един жълтък за намазване. След това замесваме тесто от останалите яйца, киселото мляко, втасалата мая, 1 непълна бутилка газирана вода, брашното, хлебната сода и солта. Оставяме тестото да втасва, докато удвои обема си. После разделяме тестото на 3 части. Всяка част разделяме на 3 топки и разточваме всяка топка на правоъгълна кора. Разстиламе кората върху намаслена повърхност поръсваме я с разтопената мазнина /смес от маста и маслото/ и с натрошено сирене. Отгоре слагаме втората кора и също поръсваме с мазнина и сирене. Накрая слагаме третата кора, поръсваме с мазнина и сирене и навиваме руло. По същия начин обработваме останалите две части от тестото. Така получаваме три рула, които навиваме като спирала в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. После ги намазваме с отделения жълтък, който сме разбили с малко олио, и печем тутманика около 1 час в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик и го завиваме за 15 мин с кърпа.

ОБЯД

Зимна супа от телешки джолан

Продукти за 7-8 порции: 600-700 г телешки джолан, 7-8 ч.ч. зелев сок, 200 г кисело зеле, 1 глава лук, 2-3 с.л. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. червен пипер, 1 стрък суха чубрица, 30 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме джолана, нарязваме месото на малки късчета и го задушаваме в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук и нарязаното на ивички зеле. Поръсваме червения пипер и наливаме зелевия сок. Варим супата на умерен огън. Когато месото поомекне, прибавяме ориза и стритата чубрица. Доваряваме супата на тих огън. Ако е много солена, разреждаме вода. Преди да поднесем, пускаме в супата маслото.

Телешки котлет с шунка и вино

Продукти за 4 порции: 4 телешки котлета, 80 г шунка, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 40 г краве масло, 2 с.л. галета, 1-2 зърна хвойна /по желание/, 2 с.л. лимонов сок, риган, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги намазваме със смес от лимоновия сок, счуканата хвойна, риган, черен пипер и сол. Оставяме ги да престоят 20-30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови. Разстиламе изпържените зеленчуци в тавичка и върху тях нареждаме котлетите. Заливаме с виното и с 1 ч.ч. гореща вода. Слагаме върху всеки котлет по малко от ситно нарязаната шунка. Поръсваме със смес от галетата и ситно нарязан магданоз. Слагаме и по парченце от маслото и запичаме в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне и течността се поизпари.

Палачинкова торта с банани и ром

Продукти за палачинките: 250 г брашно, 1/2 л прясно мляко, 50 г масло, 30 г захар, 1 щипка сол; за гарнитурата и сиропа: 4 банана, 1 портокал, 100 г пудра захар, сока от 1/2 лимон, 1 ванилия, 4 с.л. ром.

Нaчин на приготвяне: Палачинките приготвяме по традиционния начин. Изпържваме ги и ги оставяме настрана. Портокала изцеждаме, кората почистваме и нарязваме на тънки лентички. Слагаме ги в тенджерка заедно със захарта и ванилията, наливаме 1 ч.ч. вода и варим 5 минути. Прибавяме обелените и нарязани банани към сиропа и варим още 2 минути. Сваляме от огъня и добавяме рома и лимоновия сок. Изцеждаме бананите от сиропа. Редим палачинките една върху друга, като гарнираме с бананите и заливаме със сироп. За украса може да шприцоваме отгоре розички от сметана.

ВЕЧЕРЯ

Гарнирана пита с праз и сланина

Продукти за 2 пити: 150 г тесто, 100 г сланина, 2 стръка праз, 40 г настърган кашкавал, 25 г краве масло, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме с масло дъното на две малки тавички. Разделяме тестото на две части и го разточваме на кори с формата и размера на тавичките. Слагаме корите в тавичките, набождаме ги с вилица на няколко места и ги печем 15 мин в предварително загрята фурна. Нарязваме праза на ситно и го изпържваме добре в разтопеното масло. Прибавяме сланината, нарязана на тънки ивички, и пържим още 10 мин. Отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, поръсваме с черен пипер и сол и разбъркваме добре. Изваждаме питите от фурната, гарнираме ги с приготвената смес, поръсваме ги с настърган кашкавал и ги печем още 15-20 мин, докато се зачервят. Поднасяме ги горещи.

Белтъчен замък

Прoдукти: 9 белтъка, 4 жълтъка, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. сладко от малини, кайсии или праскови; за ваниловия сос: 5 жълтъка, 3,5 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 равна с.л. нишесте, 1 бучица прясно масло

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с малиновото сладко. Отделно обработваме 1 белтък със захарта. Съединяваме смесите и прибавяме към тях обработените с кухненска тел останали 8 белтъка. Слагаме в намаслена форма за пудинг и печем 25-30 минути на водна баня. Отделяме съвсем леко с ножа ръбовете. Нарязваме, когато изстине и поднасяме с ванилов сос. Приготвяме го като смесваме захарта, нишестето, ванилията и жълтъците с млякото. Оставяме да клокне на водна баня, но не спираме да обработваме с кухненска тел. Украсяваме замъка с малко сметана от флакон и поднасяме всяко парче върху течен бял шоколад, но не поливаме отгоре, защото десертът би се свил, спаднал и обезформил.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да се избавя от болките в кръста

Болките в поясния дял на гръбначния стълб са особено чести. Най-вече се засягат хората в средната работоспособна възраст. Те са една от най-честите причини за загуба на трудоспособност сред физическит...

Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...

Избрах Дъблин и спечелих

В дъблинските кръчми все още пеят революционни песни от 18 век и танцуват на ирландска народна музика древни танци, разказват се легенди от незапомнени времена. В същото време Дъблин е шумен съвремене...

Честото уриниране при децата

Обезпокоена съм, защото дъщеря ми ходи буквално през 15-30 мин по малка нужда. Дали се е простудила или започва цистит? Хр. Я. от Сл. Това е чест проблем при децата. Най-лесното е да се поста...

Начало