ЗАКУСКА
Бида
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 500 г брашно, 3 яйца, 200 г сланина, 300 г сирене, 100 г краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото и водата. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая добавяме содата и посоляваме на вкус. Получаваме палачинково тесто, от което гребем с черпак и изсипваме върху нагорещения и намазан със сланина сач. Изпичаме от двете страни. Нареждаме изпечените катми една върху друга, като между тях ръсим с разтопено масло и разстиламе по малко от натрошеното сирене.
ОБЯД
Градинарска супа
Продукти за 4 порции: 2 картофа, 2 моркова, 1 парче карфиол, 1 парче броколи, 1 резен зеле, 1/3 глава целина, 1 корен магданоз, 1 червена чушка, 1 малка глава червен лук, 1 к.ч. прясно мляко, 1 к.ч. настъргано сирене 4-5 с.л. мазнина, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината ситно нарязаните чушка и лук. Поръсваме бял или зелен пипер и наливаме малко гореща вода. Щом кипне, добавяме останалите нарязани зеленчуци /без картофите/. Щом поомекнат, слагаме картофите, нарязани на ситни кубченца. Доваряваме супата и подправяме с настърганото сирене, размито в млякото, зелении и подправки.
Бъбреци с гъби
Продукти за 4 порции: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. После заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.
Ванилен накип
Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.
ВЕЧЕРЯ
Фрикадели
Продукти за 4 порции: 600 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз, 2-3 с.л. галета, 1 ч.ч. кисело мляко
Нaчин на приготвяне: Измесваме добре каймата, като слагаме яйцата, магданоза и останалите подправки. Оформяме дълги кебапчета, които овалваме в галета и пържим в сгорещената мазнина. Вадим ги и ги слагаме в топъл съд. В мазнината от пърженето прибавяме киселото мляко, размесено с малко брашно и сгъстяваме соса на котлона с непрекъснато бъркане. Заливаме с него фрикаделите.
Ябълки с крем
Прoдукти: 4 ябълки, 40 г захар, 40 г конфитюр от ягоди, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче готова смес за пудинг /или за крем карамел/, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме ги наполовина, отстраняваме сърцевината и леко ги задушаваме. Приготвяме крем от сместа за пудинг, млякото, захарта и ванилията. Слагаме във всяко парче ябълка по малко конфитюр и ги заливаме с готовия крем.
Настилките - това е елемент присъстващ във всяко дворно пространство. Алеи и площадки, автомобилни подходи, стъпки в тревата - всички те са важен естетически и функционален елемент. Разработването на ...
Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Принадлежат к...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...
Една от най-големите опасности, които дебнат човечеството, е нарастващия недостиг на вода. Разумното й използване днес е гаранция, че утре няма да страдаме от безводие. В търсене на ефикасни начини за...