Още рецепти » 04 февруари

 04 февруари

ЗАКУСКА

Питка със сирене

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Супа от зрял фасул с шунка

Прoдукти: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.

Кюфтета с бял сос

Прoдукти: 600 г кайма (смес), 5 с.л. ориз, 1 глава лук, брашно, масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, магданоз, кимион, черен пипер, 1 кубче телешки бульон.

Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата със ситно нарязаните лук и магданоз. Прибавяме 1 яйце, полусварения ориз, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и ги пускаме във врящия бульон. Готовите кюфтета изваждаме и държим на топло. Прецеждаме бульона и смесваме с брашното и киселото мляко. Слагаме на котлона и варим до кипване. С получения сос заливаме кюфтетата, поръсваме със ситно нарязан магданоз, гарнираме с лимон и сервираме.

Бюрек от тиква

Прoдукти: 800 г обелена тиква, 1 к.ч. захар, 2-3 ч.ч. брашно, половин пакетче канела, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме обелената тиква и я настъргваме на едро ренде и я смесваме със захарта и канелата. Постепенно прибавяме брашно, колкото е необходимо, за да омесим гъсто тесто. Разстиламе го на равномерен пласт в тавичка, която сме намазали с половината от маслото. Нарязваме на квадрати и печем в умерено загрята фурна, докато се зачерви. След това намазваме с останалото масло и продължаваме да печем, докато тестото поеме мазнината. Поръсваме готовия бюрек с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Панирани пилешки бутчета

Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 1 ч.л. червен пипер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, половин връзка магданоз, 4 с.л. брашно, 6 с.л. галета, 8 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчетата и ги подсушаваме с чиста кърпа. Натриваме ги с червения пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме яйцата с млякото. Отделяме листенцата на измития магданоз и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме брашното, галетата и магданоза. Потопяваме бутчетата в яйчената смес, а после в брашнената, като притискаме с ръка, за да прилепне добре панировката. Сгорещяваме олиото в тиган и изпържваме бутчетата до златисто. Подреждаме ги в тавичка и печем 35 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Десерт без захар

Прoдукти: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Жив плет от рицин

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...

Етажерките

Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Снежен човек пази камината

Всяко дете очаква с голямо нетърпение първия сняг. И щом бялата пелена покрие земята, започват бързо да "никнат" малки, големи и още по-големи снежни човеци. Нашият "снежен" човек е малко по-специал...

Начало