Още рецепти » 05 май

 05 май

ЗАКУСКА

Баница с печени кори

Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.

ОБЯД

Чеснова супа с октопод

Прoдукти: 500 г октопод, 1 глава чесън, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 парче целина, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 4 с.л. кисело мляко, кимион, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме октопода, натриваме го със сол, а след това го изплакваме. Нарязваме го на хапки, наливаме 7-8 ч.ч. гореща подсолена вода и го варим десетина минути. После отцеждаме, като запазваме бульона, а октопода задушаваме в разтопеното масло заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме ситно настърганата целина и продължаваме да задушаваме. Щом целината омекне, връщаме сместа в бульона, прибавяме обелените и ситно нарязани домати и варим супата на умерен огън. Накрая сгъстяваме с разбитото в киселото мляко брашно и подправяме с кимиона и счукания чесън.

Мусака със зелен лук

Прoдукти: 500 г кайма (смес), 3 връзки зелен лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. брашно, 2 яйца, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме в олиото и 1 к.ч. топла вода. След 15 мин посоляваме и поръсваме червения пипер. Прехвърляме сместа в тавичка, поръсваме с чубрица и черен пипер и печем 20 мин в умерено загрята фурна. Разбиваме яйцата, смесваме ги с брашното, размито в 2-3 с.л. хладка вода и заливаме мусаката. Връщаме във фурната за още 5-6 мин.

Кекс “Сърнешки гръб”

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 50 г настърган шоколад, 50 г изпечени и смлени лешници, 1 ч.л. бакпулвер, 3 с.л. прясно мляко, печени бадеми за украса; за глазурата: 1 ч.ч. пудра захар, 2 с.л. какао, 3 с.л. вряща вода.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме маслото със захарта на крем, постепенно прибавяме разбитите жълтъци, млякото, шоколадът, обечените и смлени лешници, брашното, пресято с бакпулвера, и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в предварително намаслена дълга набраздена форма и печем в умерена фурна. Приготвяме глазура от пудрата захар и какаото, които смесваме, заливаме с врящата вода и разбъркваме добре. Намазваме с приготвената глазура изпечения и изстинал кейк. Отгоре украсяваме по дължина с опечени, обелени и нарязани бадеми.

ВЕЧЕРЯ

Пица “Капричоза”

Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 25 г мая, 30 г захар, 35 г сол, 0.5 л вода, 3 с.л. зехтин; за гарниране: 250 мл гъст доматен сок, 250 г кренвирши, 150-200 г пармезан, 2-3 филийки шунка, 3-4 червени чушки, 10 маслини, 4 яйца

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода, покриваме и оставяме на топло да втаса. От изброените продукти замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го покрито с чиста кърпа да втасва на топло. Щом удвои обема си, го разточваме на 4 тънки питки. Нареждаме питките в намазнена тава на разстояние една от друга. Върху всяка намазваме доматен сок и разпределяме кренвиршите, нарязани на кубчета. Поръсваме с настъргания кашкавал. Върху всяка питка правим кръст от нарязаната на ивички шунка, а върху оформените сектори като решетка преплитаме ивичките чушки. Слагаме парченца от маслини. Печем 30 мин в силна фурна. Малко преди края на печенето чукваме върху всяка питка по едно яйце.

Крем с ром

Прoдукти: 1 ч.л. черен чай, 400 г сметана, 100 г захар, 6 жълтъка, 1/2к.ч. ром.

Нaчин на приготвяне: Попарваме чая в емайлиран или порцеланов сос с 1 к.ч. кипяща вода и го държим покрит няколко минути. Прецеждаме отварата през тензух, похлупваме и оставяме да се охлади. Прибавяме разбитата със захарта сметана и разбитите жълтъци. Варим на умерено слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти, ароматизираме с рома и разливаме в стъклени чаши. Поднасяме крема добре охладен.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вила Д Есте – реалност и въображение

Повече от 500 години митовете и историята не успяват да засенчат магията и мистерията около прочутата вила Д’Есте в град Тиволи (на 30 км от Рим). Не избледнява славата на известните водни и сенчести ...

Многогодишна градина на балкона

В строящите се сега жилища в лоджиите има специални места за засаждането на различни балконски цветя. Първата ви работа е да запълните нишата с дренаж, който представлява 1/3 от обема. Там ще се стича...

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Начало