Още рецепти » 28 юни

 28 юни

ЗАКУСКА

Бухти с яйца

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. След това лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. После с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.


ОБЯД

Гола чорба

Продукти за 4-5 порции: 500 г зелен фасул, 2 домата, 5-6 картофа, 1 глава лук, 8-10 зелени джанки, 1 чушка, магданоз, копър, черен пипер, сол, 1-1,5 л гореща вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на половинки, картофите - на кубчета, а лука, доматите и чушката скълцваме на ситно. Посоляваме врящата вода и сипваме всичко, включително и джанките. Варим до хубаво омекване на зеленчуците. Готовата чорба поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Задушени пиперки по лясковски

Продукти за 4 порции: 4-5 чушки, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 домата, 150 г натрошено сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио препеченото брашно, разреждаме с 1 к.ч. хладка вода и прибавяме червения пипер и обелените и настъргани домати. Наливаме малко вода, за да получим рядък сос. Захлупваме и варим на умерен огън, докато сосът се сгъсти. Прибавяме опечените и ситно нарязани пиперки, посоляваме и варим 10 мин. След това слагаме натрошеното сирене и варим още 4-5 мин.

Снежни топки с карамел

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 1 1/2ч.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с 1 ч.ч. захар. Разбиваме белтъците на твърд сняг с половината от останалата захар. Затопляме млякото в голяма тенджера. С помощта на две супени лъжици оформяме топки от разбитите белтъци. Пускаме белтъчените топки да се варят около 30 сек в млякото, като по средата на варенето ги обръщаме, за да се сварят от всички страни. Изваждаме ги отцеждаме ги през цедка и ги нареждаме една до друга /а не една върху друга/. Когато сварим всички топки, прецеждаме млякото и го смесваме с разбитите жълтъци. Прибавяме ванилията и варим крема, докато се сгъсти. Изсипваме готовия крем в дълбока чиния, нареждаме върху него белтъчените топки и го оставяме да изстине. Карамелизираме останалата захар, разтваряме карамела с малко вода и го поръсваме на капки върху белтъчените топки.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с чушки и шунка

Продукти за 2 порции: 6 яйца, 50 мл прясно мляко, черен пипер, сол, 2 с.л. олио, 50 г ситно нарязани зелени чушки, 4 домата, 120 г пражка шунка

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и ги подправяме със сол и черен пипер. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. Шунката нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме чушките 2-3 мин. Сипваме доматите и щом поизври течността, прибавяме шунката. Пържим още 1-2 мин и посоляваме. Намаляваме котлона, изсипваме яйцата върху зеленчуците, разбъркваме енергично и оставяме омлета да се пече 1-2 мин. Внимателно го обръщаме, изпичаме го и от другата страна и го прехвърляме в топла чиния.

Крем “Тути фрути”

Прoдукти: 300 г пресни плодове /малини, черници, къпини/, 1 кофичка кисело мляко, 2-3 с.л. пудра захар, сокът и настърганата кора на 1 лимон, 30 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер млякото заедно със захарта. Прибавяме лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Сипваме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме. Разпределяме крема в стъклени чаши и го оставяме леко да желира. Тогава слагаме плодовете /те трябва да потънат в сместа/ и оставяме крема да желира напълно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Градина без алергии

Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...

Фрикасета

Пиле фрикасе Прoдукти: 1 пиле, 60 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 2-3 жълтъка, 1 лимон, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме в подсолена вода. Одтелно з...

Перперикон – град, изсечен в скалите

Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходк...

Проблеми с ходилата

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...

Начало