ЗАКУСКА
Солен кекс с шунка
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 6 с.л. олио, 3 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 200 г шунка, 50 г кашкавал, 40 г краве масло, смлян кимион, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с олиото и киселото мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Накрая слагаме сиренето, ситно нарязаната шунка, кимиона, черния пипер и сол, ако е необходимо. Разбъркваме добре и изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Малко преди кекса да се опече напълно, поръсваме с настъргам кашкавал, слагаме парченца масло, след което допичаме.
ОБЯД
Сурова кремсупа от домати и пъпеш
Прoдукти: 800 г настъргани домати, половин пъпеш, 2 стръка пресен лук, 1 люта чушка, сокът от 1 лимон, 1 скилидка чесън, 1-2 с.л. зехтин, сол, кубчета хляб за гарниране (по желание може да ги изпържим в зехтин).
Нaчин на приготвяне: Разбиваме пъпеша на пюре, и прибавяме към него настърганите домати, наситнения лук, счукания чесън и ситно нарязаната люта чушка. Продължаваме да пасираме, докато се получи хомогенна маса. Посоляваме и оставяме да се изстуди в хладилника. Преди да поднесем супата, подправяме със зехтин и лимонов сок и разбъркваме добре. Отгоре пускаме кубчетата хляб.
Гулаш със зелен фасул
Прoдукти: 200 г говеждо месо, 200 г овнешко месо, 200 г свинско месо, 500 г зелен фасул, 4 големи глави лук, 3 с.л. олио, 3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и запържваме говеждото и овнешкото в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Поръсваме брашното, черен пипер и сол на вкус и пържим още малко. После наливаме малко гореща вода, разбъркваме и задушаваме на умерен огън. След 20 мин прибавяме свинското и продължаваме да задушаваме, докато месото почти омекне. Накрая сипваме фасула, наливаме още малко гореща вода, посоляваме, ако е необходимо, и готвим до пълното омекване на продуктите.
Бърз сладкиш с ябълки и кайсии
Прoдукти: 5 ябълки, 6 кайсии, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 50 г масло, амонячна сода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното, предварително пресято със содата. Намазваме с маслото дъното на тава, в която разстиламе измитите, обелени и нарязани на кубчета ябълки и кайсии и изсипваме яйчната смес върху тях. Печем сладкиша в умерена фурна до зачервяване. Изчакваме го да изстине и го обръщаме в тортена чиния. Обилно поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пържоли от телешки дроб
Прoдукти:1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране
Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.
Солен крем с плодов сироп
Прoдукти: 125 г сирене “Крема”, 200 г сметана, 50 г захар, 5 г счукан ким, 100 г ягоди или малини, ягодов или малинов сироп
Нaчин на приготвяне: С миксер пасираме сиренето “Крема” с 30 г сметана на гладка маса. Смесваме и захарта със счукания ким. Отделно разбиваме на пухкава смес останалата сметана, смесваме я с кима и захарта и с “Крема”-та. От тази смес оформяме със сладкарски формички в десертни чинии сърца. Слагаме ги в хладилника поне за 8 часа. Поливаме десерта с плодовия сок и го украсяваме с целите плодове.
С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД Суфле от риба Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус. Нaчин на приготв...
Причината за многозначността на думата флизолинови (флиз) тапети е неточност в превода. Но пък парадокси в света на тапетите - колкото искаш. Така например, с термина “винилови тапети” е прието да се ...
Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...