Още рецепти » 15 септември

 15 септември

ЗАКУСКА

Мандражийски тутманик

Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от свинско месо с прясно зеле

Прoдукти: 600 г свинско месо, половин прясна зелка, 4-5 картофа, 3 домата, 1 морков, 1 корен магданоз, 2 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, а сланината му - на кубчета. Слагаме го в тенджера под налягане, наливаме 2 л вода и възваряваме без да затваряме тенджерата. Обираме пяната. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Нарязваме зелето на ситно, а картофите и доматите нарязваме на парчета. В тиган запържваме ситно нарязаните лук, морков и магданозен корен. Отваряме тенджерата с месото и прибавяме запържения с корените лук, нарязаните зеле, картофи и домати, дафиновия лист, черен пипер и сол на вкус. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Заек по манастирски

Прoдукти: 1 заек (около 1,5 кг), 2-3 моркова, 2 глави лук, половин лимон, 1-2 с.л. брашно, 250 г арпаджик, 250 г гъби, половин глава целина, 100 г сланина, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. вино, 1 к.ч. оцет, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 дафинови листа, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме заека. Заливаме го с марината, приготвена от равни количества оцет и вода, дафиновите листа и няколко зърна черен пипер. Оставяме го да кисне една нощ, след кото го изплакваме със студена вода. Нарязваме заека на порции и ги задушаваме в мазнината и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина последователно слагаме ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, доматеното пюре, размито с малко вода, и леко препеченото брашно. Заливаме сместа с виното и малко вода и кипваме на огъня. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, почистения арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист и лимоновите резенчета. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в пръстен гювеч и нареждаме отгоре парчетата месо. Захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час и 30 мин в умерена фурна.

Торта с диня и сметана

Прoдукти:1 готов блат, 1 кофичка течна сметана, 2 пакетчета желатин, 1к.ч. нарязани, отцедени кубченца от диня, 1 к.ч. микс от други плодове, 1к.ч. пудра захар, 2-4 с.л. настърган на едро бял шоколад, алкохол.

Нaчин на приготвяне: Всички плодове оставяме в подходящ сладък алкохол, за да придобият по-фин аромат и да омекнат. Оставяме ги, а през това време разбъркваме желатина с хладка вода и щом набъбне,слагаме на водна баня. Бием сметаната със захарта на водна баня. Объркваме всичко и прибавяме половината плодове за гарниране отгоре. Издълбаваме внимателно блата и го напръскваме с нещо подходящо - мляко, сок от компот, разреден ром със сироп и т.н. Пълним блата с обърканата смес, добавяме малко и от хлебните трохи, леко заравняваме, прибираме във фризера за около 1 час, след което гарнираме със заделените плодове, връщаме на хладно, но вече в хладилника. При сервиране наръсваме с настъргания шоколад.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня болонезе

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни гозби със стар лук

Лучена яхния с пиле Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Преборете се с дървесните гъби

Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...

Жилището е малко - да го разширим

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Поставете сами фототапет

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало