Още рецепти » 23 октомври

 23 октомври

ЗАКУСКА

Зеленчукова баница с готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа топчета

Продукти за 4-5 порции: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.

Руло от кайма и грозде

Прoдукти: 800 г кайма, 1 глава лук, 1 с. л. масло, 50 г сметана, 3 яйца, 2 с. л. кълцан магданоз, 100 г червено грозде, 100 г бяло грозде, 2-3 с. л. брашно, 2 с. л. зехтин, 250 мл сухо бяло вино, 600 г бутер тесто, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накълцваме лука на много ситно и го задушаваме в масло. Омесваме го с каймата, сметаната, 2 яйца, магданоза, черния пипер и солта. Загряваме фурната на 200 градуса. Разстиламе каймата върху фолио на правоъгълник с дебелина 1 см. Смесваме зърната грозде и ги разпределяме върху каймата, навиваме на руло, поръсваме го с брашното и с олиото (зехтина). Слагаме го в тавичка, поръсваме с черния пипер, наливаме виното и печем около 50 минути. Изваждаме рулото и го оставяме да изстине. През това време разточваме бутер тестото във формата на правоъгълник с дебелина 2-3 см и в него завиваме рулото. Разбиваме третото яйце и намазваме отгоре. Печем около 30 мин при 200 градуса.

Ябълков салам

Прoдукти: 1 кг ябълки, 400 г захар, сок от половин лимон, кората на 1 лимон, 1 ч.ч. орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и настъргваме ябълките. Смесваме ги със захарта, сока и кората на лимона. Слагаме ги на огъня и бъркаме, докато сместа се сгъсти като мармалад и почне да прави пътека. Още топла, разстиламе кашата на хартия, поръсена със захар и я оформяме на правоъгълник. В средата по дължина изсипваме ореховите ядки. Навиваме на салам. Оставяме го да престои 1 нощ в хладилника.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня а ла Равена

Прoдукти: 300 г брашно, 3 яйца, 1 ч.л. зехтин, 150 г спаначено пюре, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 100 г шунка, 100 г пилешки дробчета, 1 к.ч. бяло вино, 50 г бекон, 1 пакетче краве масло, 2 домата, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава лук, 1 морков, 1 глава целина, 100 г гъби, 50 г гъби, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, спаначеното пюре, зехтина, солта и малко хладка вода омесваме средно твърдо тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да отлежи 30 мин. Разточваме го на тънка кора и изрязваме квадратчета със страна 4-5 см. Сваряваме ги в голямо количество подсолена вода. Изваждаме ги, когато изплуват. Оставяме ги да се отцедят и изстинат. Отделно загряваме 3 с.л. масло и запържваме ситно нарязаните лук и бекон. Прибавяме ситно нарязаните морков и целина и задушаваме. Слагаме нарязаното на малки парченца месо и нарязаната шунка. Наливаме виното и продължаваме да задушаваме. Щом виното се изпари, прибавяме обелените и настъргани домати и варим десетина минути. Запържваме брашното в половината от останалото масло и вниматело сипваме млякото. Варим на умерен огън. Прибавяме нарязаните пилешки дробчета и продължаваме да варим. След десетина минути сипваме сметаната и нарязаните гъби. Покриваме дъното на намаслена тавичка с лазаня. Отгоре разстиламе последователно месото и соса. Поръсваме с настърган кашкавал и продължаваме по същия начин до изчерпване на продуктите. Накрая завършваме със соса, слагаме тук там масло и поръсваме с настърган кашкавал. Печем 30 мин в умерена фурна.

Шоколадов крем “Ефир”

Прoдукти: 180 г шоколад, 4 яйца, 2/3 пакетче краве масло, 80 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня и докато е още на огъня, прибавяме към него маслото, а след това и жълтъците, които предварително сме разбили със захарта. Кипваме сместа за момент, колкото да изгуби вкуса на суров жълтък, и при непрекъснато леко бъркане прибавяме разбитите на сняг белтъци. След това веднага отстраняваме от огъня и оставяме крема да се охлажда 2-3 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашeн кабинет във всяка стая

Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...

Шатра в стаята!

Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...

Чудесата в Кап Фера

В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...

Направете си минипарник

Много са видове парници според конструкцията, размера и предназначението им. Някои са големи като стая и по същество се доближават до оранжерията, други са малки - преносими и сезонни. Минипарниците м...

Начало