ЗАКУСКА
Баница с изцедено кисело мляко
Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
ОБЯД
Смесена чорба
Продукти за 4-5 порции: 150 г овнешко месо, 150 г телешко месо, 150 г пилешко месо, 100 г сланина, 2 връзки корени за супа, 2 пиперки, 2-3 домата, 2-3 скилидки чесън, 5-6 зрънца черен пипер, бахар, 1 дафинов лист, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на мънички кубчета, запържваме я и я поръсваме с червения пипер. Прибавяме ситно нарязаните пиперки и корени за супа, а така също – обелените и настъргани домати и ситно нарязания магданоз. Посоляваме и задушаваме 5-6 мин на силен огън. След това слагаме ситно нарязаното месо заедно с черния пипер и няколко зърна бахар. Заливаме със 7-8 ч.ч. вода и варим на умерен огън, докато месото омекне. Десетина минути преди да отстраним от огъня, прибавяме дафиновия лист и посоляваме на вкус.
Агнешка плешка с орехи
Продукти за 4 порции:1 кг агнешка плешка, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол; зa соса: 150 г смлени орехи, 2 с.л. олио, 1 с.л. студена вода, 150 г сметана, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне:Измиваме и подсушаваме месото, натриваме го с черен пипер и сол и го слагаме в тавичка. Заливаме с разтопеното масло и 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна. Отделно смесваме смлените орехи с олиото и водата. Поръсваме с индийското орехче, черен пипер и сол, добавяме сметаната и разбиваме с миксер до получаване на гладка смес. Ако сосът стане много гъст, разреждаме с прясно мляко или течна сметана. Можем да сервираме изпечената плешка топла или студена. Ореховия сос поднасяме отделно.
Неделна торта
Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 100 г нишесте, 2 с.л. какао; зa крема: 300 г краве масло, 300 г пудра захар, 300 мл прясно мляко, 2 белтъка, 1 ванилия, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме нишестето и какаото. Всичко разбъркваме много добре и изсипваме в по-голяма тортена форма, покрита с намаслена хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме белтъците за крема на сняг. Отделно разтваряме захарта в млякото и прибавяме разбитите белтъци. Слагаме на огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа заври. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме още 5 мин, след което оставяме да изстине. Разбиваме маслото на пяна, прибавяме разтопения шоколад и ванилията. След това смесваме двата крема и разбъркваме много добре. Разрязваме блата на три части, които слепваме с крем. Отгоре и отстрани също намазваме тортата с крем. Украсяваме я по желание.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Крем “Панаше”
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.
Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавяне след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.
Лошият дъх от устата се среща често сред хората и се появява при почти всички заболявания и възпаления на гърлото, устата, носа, белия дроб, при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, бъбречни, диа...
И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...
В последните години многогодишната латинка се ползва с особена популярност, защото се отглежда като лиана, виеща се по красиви прегради или като ампелно растение във висящи кошнички. Стъблата на тази ...
От гледна точка на анатомията черният дроб е най-големият орган, разположен е в корема, плътно под диафрагмата вдясно. Но по-важни са неговите функции. Науката е установила, че без черен дроб не може...