Още рецепти » 25 юни

 25 юни

ЗАКУСКА

Бързи бухти

Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Супа топчета

Продукти за 4 порции: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.

Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешко с ориз на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото парче месо в подсолена вода. В половината от олиото задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме ориза и пържим, докато зърната станат прозрачни. Сипваме наситнения девисил. Разстиламе сместа в тавичка, слагаме отгоре парчето месо и го намазваме с останалата мазнина. Наливаме от бульона, в който сме варили месото, до 2/3 от височината на продуктите. Печем в умерена фурна, като от време на време обливаме със соса от тавата.

Морски скали

Прoдукти: 4 белтъка, 200 г захар, 100 г нарязани орехови ядки, масло и брашно за намазване и поръсване на тавата.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със захарта на топло, докато се сгъстят. Прибавяме орехите и разбъркваме. С чаена лъжичка вземаме от сместа и изсипваме в тава, заслана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем “скаличките” в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Оризов венец с кюфтенца

Нaчин на приготвяне: В дълбок тиган слагаме 60 г масло и малко олио, загряваме и изпържваме 250 г ориз. След това добавяме 3 ч.ч. (по 250 мл) гореща вода,1 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. стрит риган, сол, черен пипер, и 1 кубче натрошен бульон по избор. Оставяме ориза да ври 20 минути на тих огън. Отдръпваме го от котлона и оставяме под капак за 15 минути. През това време изпържваме 10 малки кюфтенца, които сме приготвили от предварително замесена кайма с наситен лук и хляб и сме оваляли в брашно. Ориза изсипваме в кръгла кексова форма, след което обръщаме в плоска чиния. В средата нареждаме кюфтенцата и поръсваме с наситнен магданоз.

Кисел от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 4 с.л. нишесте /или брашно/, захар на вкус, ванилия /или канела/ за ароматизиране.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме през цедка. Размиваме в малко вода нишестето /или брашното/ и го прибавяме към черешовия сок. Подслаждаме сместа със захар на вкус и слагаме да ври, докато се посгъсти. Ароматизираме готовия кисел с канела или ванилия и още топъл го разсипваме в широки стъклени чашки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусни месца на скара

Кебапчета по ловджийски Прoдукти: 500 г свинско месо от флейката, 200 г пушени гърди, 1 горнооряховски суджук или говежда луканка, 1 к.ч. полусухо бяло вино, 1 глава лук, 1 стрита люта чушка, чер...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., II част.

РИЗА 25 ЕВ - ПШЕНИЦА: брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondite) - 50 мл/дка. ЛОЗЯ: брашнеста мана (Uncinula necator) - 40 мл/дка. РИЗА 20 ЕК - Пшеница, Овес...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Засадете си розмарин

Розмаринът (Rosmarin) е красив декоративен храст, който е и полезна билка и пикантна подправка, идваща от Средиземноморието. Той е вечно зелено многогодишно растение. Оформя се като храст, който дости...

Начало