Още рецепти » 16 септември

 16 септември

ЗАКУСКА

Баница със сух хляб

Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме филийките от сухия хляб на половинки и ги потапяме в смес от 4 ч.ч. прясно мляко, 1 разбито яйце и 1 щипка сол. След това ги нареждаме в намаслена тавичка. Когато оформим по този начин 1 пласт, разстиламе върху него смес от останалото мляко, 2 разбити яйца и натрошеното сирене. Отгоре покриваме с останалите потопени в мляко филийки. Заливаме баницата първо с разтопеното масло, а след това – с газираната вода. Печем в силна фурна, докато порозовее. Поднасяме я топла.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Октопод със зарзават и гъби

Продукти за 4 порции: 1 кг октопод, 1 ч.ч. зехтин, 300 г арпаджик, 300 мл червено вино, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 глава целина, 100 г маслини без костилки, 250 г гъби, 2 домата, черен и червен пипер, бахар, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на кубчета и заедно с обеления арпаджик ги варим 15 мин в малко вода. Отцеждаме и запържваме сместа в половината от мазнината. В останалия зехтин запържваме нарязаните гъби. Изваждаме гъбите и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме обелените и настъргани домати и пържим десетина минути. После наливаме виното, слагаме по 7-8 зърна бахар и черен пипер и задушаваме 15 мин на слаб огън. Почистваме октопода, нарязваме го на парчета и го запържваме в мазнината от морковите и целината. Прехвърляме го при доматите, подправяме с червен пипер и сол на вкус и задушаваме 1-2 часа на слаб огън. Разпределяме в чиниите за сервиране зарзавата, гъбите и маслините, прибавяме задушения октопод и поднасяме.

Желирани пастички със смокини и грозде

Прoдукти: 2 кутийки чаени бисквити, 150 г добре узрели смокини, 200 г зърна от грозде, 2 с.л. желатин, 2 ч.ч. плодов сок от грозде, 3-4 с.л. захар, 100 г смелни орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в малко студена вода и го оставяме да набъбне. Сипваме в тенджерка 2 ч.ч. бистър плодов сок от грозде и го кипваме заедно с 3-4 с.л. захар. Слагаме желатин и бъркаме до разтварянето му на слабо загрят котлон. Нареждаме в подходяща малка тавичка меки бисквити и намазваме с тънък слой желе. Слагаме върху него нарязани на две обелени смокини и зърна от грозде. Поръсваме със смлени орехови ядки и заливаме с останалото желе. Слагаме десерта да се стегне в хладилника и нарязваме на пастички.

ВЕЧЕРЯ

Фатаери с кренвирши и кашкавал

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 кубче мая, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. нарязани кренвирши, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 2 домата, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настърган джинджифил, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода и оставяме да престои 5-6 мин. Прибавяме останалите продукти и омесваме твърдо тесто, което оставяме на топло да втасва. После го разделяме на 4 топки, които разточваме на кръгчета с диаметър 15-16 см. По краищата правим ръбче, така че да заприличат на тавичка. Объркваме нарязаните кренвирши с настъргания кашкавал, подправяме с магданоз, черен пипер и джинджифил и разпределяме сместа върху пиците. Отгоре поръсваме с разтопеното масло и настърганите домати. Печем 20 мин в умерено загрята фурна.

Крем “Марижан”

Прoдукти: 300 г прясно мляко, 100 г кристална захар, 2 яйца, 40 г брашно, 1 ванилия, 300 г краве масло, 100 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Млякото, кристалната захар, яйцата и брашното разбиваме с миксер. Сместа варим до кипване при непрекъснато бъркане. Прибавяме ванилията и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Сместа прибавяме по малко към разбитото с пудра захар масло, разбиваме добре и прекарваме през сито или през марля.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки. Няма място за паника С...

Невръстните красавици

Имате дъщеря на 13 - 14 - 15 години, която със сигурност прави всевъзможни опити да овладее изкуството на грима. Кой знае какви умения и усилия не са й нужни - върху нейната гладка и свежа кожа резулт...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Малките неудобства на бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Начало