ЗАКУСКА
Бутерки с колбаси
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 200-300 г меки колбаси, 150 г домашна лютеница.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на правоъгълници. Намазваме го отгоре с равномерен пласт лютеница. Нарязваме колбаса на лентички, които разпределяме върху тестото. Завиваме тестените правоъгълници на пурички и ги нареждаме в тавичка. Печем ги до бухване и порозовяване в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от домати и пиперки
Прoдукти: 1 кг домати, 3 пиперки, 4 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 глава лук, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме леко лука, а след това и пиперките. Прибавяме доматите и фидето, наливаме 2 ч.ч. вода и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Малки патладжанчета с босилек
Прoдукти: 6 патладжанчета, 1 връзка босилек, 2 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в затоплената до 210 градуса фурна 4 патладжанчета за 30 минути. Срязваме ги на две, изваждаме месестата им част с лъжица и я слагаме в купа. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме 1 с. л. зехтин, накълцания чесън и босилек и разбъркваме. Останалите 2 патладжанчета нарязваме на по 3 парчета и издълбаваме вътрешностите им възможно най-дълбоко. Намазваме обилно със зехтин и слагаме да се пекат 5-8 минути на 210 градуса. Като ги извадим от фурната, ги напълваме с патладжаненото пюре с босилек. Сервираме ги много топли или студени.
Черен кекс
Прoдукти: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. амонячна сода, 1/2 ч.л. канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с ореховите ядки. Добавяме брашното, размесено с амонячната сода. Наливаме 2 ч.ч. хладка вода, като разбъркваме. Прибавяме и канелата, разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в предварително загрята умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Мишмаш
Прoдукти: 10 яйца, 3 с.л. олио, 5 домата, 10 пиперки , 150 г сирене, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Запържваме ги в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Пържим, докато се изпари водата. Прибавяме натрошеното сирене и яйцата, разбити заедно с наситнения магданоз и малко сол. Бъркаме върху огъня, докато яйцата стегнат.
Украински крем
Прoдукти: 1 кг праскови, 4 ч.ч. вода, 1.5 ч.ч. захар, 1 1/4 ч.ч. грис, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от костилките праскови нарязваме на парченца и сваряваме във водата. Пасираме ги, докато още са горещи, поръсваме със захарта и ги слагаме на котлона. Постепенно сипваме гриса и сгъстяваме с непрекъснато интензивно бъркане. Варим не повече от 5 мин. Прибавяме добре разбитите жълтъци в крема, сваляме от котлона и продължаваме бъркането, докато кремът изстине. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги разбъркваме в грисовата смес. Разсипваме крема в десертни купички и го гарнираме с леко запечени бадеми.
От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т.н...
Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...
Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...
Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...