ЗАКУСКА
Голяма палачинка
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.
ОБЯД
Български борш
Продукти за 4-6 порции: 250 г телешко месо, 3-4 моркова, 1 парче целина, 1 стрък праз, 150 г зеле, 50 г зелен фасул, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 яйца, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в леко подсолена вода. Нарязваме праза, морковите и целината на ивички и ги задушаваме в част от мазнината. Нарязваме зелето на ивички, потапяме го за секунди във вряла вода, след това го прибавяме към останалия зарзават и го задушаваме до омекване. Когато месото поомекне слагаме картофите и зеления фасул, нарязани на парченца. Прибавяме и задушения зарзават. Варим 30 мин на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме нарязаните домати, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Накрая слагаме останалото масло и застройваме готовата супа с яйцата, които сме разбили в киселото мляко заедно с леко препеченото брашно. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Заешко с винен сос
Продукти за 6 порции: 1 заек /около 1,5 кг/, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. оцет, 1 ч.ч. подсладено бяло вино, 2 с.л. смлени бадеми, 2 дафинови листа, индийско орехче, канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме заека, нарязваме го на парчета и го слагаме да кисне една нощ във вода, подкиселена с оцета. След това отцеждаме месото, подсушаваме го и запържваме в олиото до зачервяване. После го заливаме с виното. Прибавяме канелата, дафиновите листа, индзийско орехче, черен пипер и сол. Заливаме с 1 1/2 ч.ч. гореща вода и варим на тих огън, докато водата се изпари и остане само гъст сос.
Торта с малинов сняг
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 2 яйца, 300 г пудра захар, 400 г добре узрели малини, 1 ванилия, 1/2 ч.л. амонячна сода.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме добре маслото с 3 с.л. пудра захар. Прибавяме последователно, като непрекъснато разбиваме, жълтъците, амонячната сода и пресятото с ванилията брашно. Изсипваме приготвеното тесто в намазана с масло и поръсена с брашно форма за торти и печем в умерена фурна до бледо златист цвят. Отделно разбиваме леко в дълбок съд белтъците, прибавяме останалата пудра захар и 250 г малини и бием продължително сместа, докато получим плътен, гъст малинов сняг. Изваждаме изпечения блат в чиния за сервиране, покриваме го с приготвения крем и украсяваме с едри и здрави малини.
ВЕЧЕРЯ
Крокети от мозък
Продукти за 4 порции: 600 г телешки мозък, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 200 г гъби, 1 морков, 1 главичка целина, 1 дафинов лист, магданоз, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме мозъка, обелваме го от ципата и го варим 15-20 мин. в подсолена вода, в която сме сложили нарязаните целина и морков, дафиновия лист, няколко зърна черен пипер и оцет. Оставяме уврелия мозък да изстине в бульона. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. В същата мазнина задушаваме и почистените и ситно нарязани гъби. От лука, гъбите, ситно нарязания магданоз, смления черен пипер и мозъка замесваме тесто за крокетите. Панираме крокетите в брашно, яйце, галета и пак яйце и ги изпържваме.
Пяна от френско грозде
Прoдукти: 1 кг френско грозде, 600 мл вода, сок от половин лимон, 200 г пудра захар, 80 г грис, френско грозде за украса.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изплакнатото френско грозде с вряща вода и варим заедно със захарта. Пресоваме гроздето в отделен съд и допълваме до 600 мл с вода. Загряваме, прибавяме гриса и варим при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти. Охлаждаме като от време на време разбъркваме. Смесваме изстиналата смес с лимоновия сок, разбиваме на пяна, разпределяме в съдове за сервиране и поднасяме веднага.
Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават...
Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...
Всичко, което расте около нас, претърпява промени в своята форма и развитие. Ние сме свидетели как от семенце се появява стръкче, появяват се листенца и цветове. Това е движение, което макар и незабе...
Алпинеумът – градина, наподобяваща алпийски масив, става популярен в края на 19 и началото на 20 век. Неговото неповторимо излъчване се дължи не само на красотата на алпийските растения, но и на декор...